Karpatia


O odrůdě...

Růže dužnoplodá, někdy též růže jablečná (R. villosa syn. R. pomifera) - registrovaná ovocná odrůda Karpatia. Vyselektována byla v Bojnicích na Slovensku v 60. letech 20. století.
Keře rostou bujně, vzpřímeně, v období plodnosti se mírně rozkládají. Letorosty jsou silné, dlouhé, vínově červené, řídce ostnité, dorůstají okolo 2 m výšky a 1 m šířky. Květy se objevují koncem května, jsou velké, o průměru pět centimetrů, jednoduché, růžové. V době květu je růže odolná proti pozdním jarním mrazíkům, je samosprašná. Keře lze vyzužít jako solitér i na nestříhané živé ploty. Je nenáročná na pěstování, plní i okrasnou funkci (květem, listem, plodem).
Šípek je velký, kulatě válcovitý až mírně hruškovitý, jasně červené barvy, řídce posetý chloupky. Jsou ve shlucích po dvou až třech, s krátkou stopkou a malým množství semen. Plodnost keře je velmi dobrá. Plody dozrávají podle klimatických podmínek od poloviny srpna do začátku září. Plody jsou chutné, velké a mimořádně bohaté na vitamín C a minerály. Využití plodů je jako u běžných šípků (vína, likéry, destiláty, marmelády, čaje apod.). Protože má Karpatia několikanásobně větší plody oproti běžný šípkům, jde zpracování a hlavně sběr daleko rychleji.

Rafael & Deslik



Vaše zkušenosti...

Žádné komentáře:


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: