Titania


Odrůdy Titania a taky podobný Triton byly vyšlechtěny ve Švédsku, šlechtitelem Pal Tamasem. Titania je kříženec Altajskaja Desertnaja x Consort x Kajanin Musta F1. Kříženec obsahuje geny následujících druhů a ekotypů:
Ribes nigrum europaeum, scandinavicum, sibricum a Ribes ussuriensis Jancz.


Charakteristika hroznu ´Titanie, (průměrné hodnoty):

délka 110 mm,
počet bobulí 10 ks,
průměr bobule je 14 - 18 mm,
hmotnost hroznu 20,3 g,
hmotnost bobule 2,0 g.

Keř roste extrémně vzpřímeně a má mimořádnou vitalitu.
Černý rybíz ´Titania´ je odrůda zcela výjimečná z mnoha hledisek. Žádná jiná odrůda černého rybízu nemá v sobě tolik výjimečných vlastností:

- vysoký výnos
- značnou výnosovou jistotu
- velké a kvalitní plody
- mimořádnou odolnost vůči chorobám a škůdcům.

Dobře vyvinuté výhony dosahují délky 140 - 150 cm. Titania vytváří středně dlouhé až dlouhé hrozny s nápadně velkými, pevnými bobulemi, které vydrží na keři mimořádně dlouho i v plné zralosti. Titania přináší jak větší počet bobulí ve vztahu k počtu květů, tak podstatně větší bobule v porovnání s jinými odrůdami a tím i lepší hmotnostní třídění celé sklizně. Mimořádně vysoká produkce bobulí na jednom hroznu a téměř úplná absence špatně vyvinutých, zakrnělých bobulí, poukazují na velmi vysoký stupeň samosprašnosti. V důsledku této zásadní vlastnosti může Titania vykázat výsledky, kterých až dosud nedosáhla žádná odrůda.

Ve středním Švédsku byl proveden pěstitelský pokus:

Čtyřleté keře Titania dosahovaly průměrné sklizně 12,2 kg!!!

Titania´ je plně odolná proti nemoci padlí (Sphaerotheca mors urvae) a rzi (Cronartium ribicola). Je odolná proti opadávání listů (Drepanopeziza ribis). Listy zůstanou zcela zdravé až do příchodu mrazů.
-Odrůda taky není téměř napadána živočišnými škůdci: například Eriophyes ribis.
-Titania snáší výrazně nižší teploty v období květu než většina jiných odrůd.
-Titanii je možno pěstovat téměř bez postřiků, je tedy vhodnou surovinou i pro farmaceutický průmysl a taky výrobce kvalitních likérů typu Cassis, tmavých ratafií a podobných.


Rafael & Deslik



Vaše zkušenosti...

Žádné komentáře:


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: