Aparát Premier


Foto zaslané čtenářem blogu.

Aparát nese název "Premier" podle štítku, asi z nějakých starých kamen, který na něj byl z recese přišroubován. Jedná se o dvouplášťové zařízení.Vnitřní kotel je upraven z nerezového darlingu o objemu cca 100 L (lze ho naplnit až 90ti litry kvasu).



Ve víku je orientační tlakoměr, pojistný ventil s možností připouštění studené vody pro případ přetopení kotle a vstup na orientační digitální teploměr, ukazující teplotu kvasu v kotli. Výpustní kohout z kotle má průměr 2´´. Vnější plášť je také ze starého darlingu, ale už ne nerez. Jeho průměr je cca o 8 cm větší, takže mezi nimi jsou cca 4 cm vody. K němu je nahoře přivařena trubka s expanzní nádobkou z auta a dole napouštěcí a vypouštěcí kohout o průměru 1/2´´. Výstupní potrubí z kotle má průměr 70 mm a je v něm vsazen reakční člen pro náplň mědi. Výška je cca 1 m. V horní části je umístěn zábrusový rtuťový teploměr s dělěním 0,2 °C. Přechod do chladiče je z trubky o průměru 22 mm. 




Chladič je talířový vnitrní trubka o průměru 70 mm, vnější trubka o průměru 120 mm a vysoký 120 cm. Uvnitř je na hlazence přivařeno 10 talířků po 10 cm, jejichž průměr je o 2 mm menší než vnitrní průměr trubky. V meziplášti chladiče protéká voda v protisměru proudení par (z dola nahoru). Všechny díly a součásti, kromě vnějšího pláště kotle, jsou z nerezu. 


Míchadlo je z nerezové hlazenky a přivařených lopatek z nerez pásoviny. Ve víku kotle je přivařena trubka, kterou je míchadlo zavedeno do kotle. Hřídel míchadla je uložena v silonových pouzdrech a utěsněna O kroužky. Pro pohon bylo zpočátku použito míchadlo pro stavební hmoty, ale pro jeho hlučnost bylo později nahrazeno motorem se šnekovou převodovkou. 
Dvoupláštový vařák je vsazen do sudu, který je nastříkán silikonovou barvou na kamna a slouží jako plášť kotle, ve kterém je umístěno topeniště s litěným roštem. 


Aparát prodělal v roce 2013 na podzim a přes zimu první sezónu s třešněmi, mirabelkami, jablky a švestkami a výsledky jsou velmi dobré.
 Teď zahajuje další sezónu třešněmi... Zdar paličům :-)



PL


21 komentářů:

Franta řekl(a)...

Tak ať to pěkně pálí:) jen pozor na začátek a konec (ocas).

Jefim řekl(a)...

Byl jsem překvapený, jak bedlivě je pálení kořalky ošetřeno zákonem. Všechny rozebíratelné spoje na destiláku musí být třeba zapečetěné a na přístroj je napojený kalibrovaný průtokoměr, podle kterého se počítá daň. Představa, že si ve sklepě jen tak vypálíte, je mylná. Výroba kořalky podléhá dani...

Anonymní řekl(a)...

No váš předpoklad úspěšně neguje fakt, že na Valachách, Slovácku i kolem Zlína, o Záhorácích už ani nemluvě, úspěšně "přežívá" množství domácích palíren (i když se v posledních 15 letech, podařilo "žandárům" i některé odhalit, většinou na "občanské oznámení nespokojeného souseda").
Jinak, jak technické podmínky zákona O lihu, tak i archivace dokumentů o PP, mne od této legální činnosti v 99 roce odradily. Na to ještě pracovníci Celního úřadu, se začali chovat jako "nabobi" co všechno můžou ...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat čím máte naplněnou kolonu??Děkuji za odpověd

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chci z důvosdů čištění vyměnit svůj spirálový chladič za talířový. Doposud jsem k talířovému byl skeptický tak se chci zeptat. Stačí takový chladič uchladit 120 l kotel.

Jinak já mám v dvouplášti nalitou obyčejnou vodu, samozřejmě mám tl. pojistnej ventil a není problém vodu zahřát na 105 °C.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den

Musím předem podotknout pěkný aparát.Mě zaujal talířový chladič je malý a úspornější. Rád bych se zeptal jestli by ho nešlo vyrobit z mědi s tím, že držák talířů by byl z Cu trubky a procházelo by jí taky chladící médium (studená voda) a k tomu pochopitelně taky pláštěm
(plášť trubka 120mm a 80mm). Předem děkuji za rady.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
Prosli bych o zaslání informací ohledně vaši destilační aparatury na krekarik@centrum.cz.Chtěl bych se vás zeptat jestli máte v koloně nějakou nápln a jak vysoko.A při druhé destilaci do kolika % alkoholu v jímaném destilátu oddělujete jádro od dokapu???Mockrát děkuji za odpověd.

Anonymní řekl(a)...

Vypadá to dobře ale myslím, že trocha mědi v sestavě by prospěla. Trošku se to prodraží, ale stojí to za to. Chladič vypada hezky ovšem pracný na výrobu. Mám měděný podle Liebiga 120cm a je zbytečně dlouhý. Stači klidně 80cm. Mám 80l vařák.

Anonymní řekl(a)...

1. V meziplášti je jako předávací médium voda.
2. Tento chladič je předimenzovaný a je schopen uchladit kotel o objemu 200L.
3. Aby chladící voda protékala i středovou hřídelkou na které jsou upevněny talíře je podle mě zbytečné, protože má malou předávací plochu a byla by komplikovanější výroba.
4. Meziplášť je plný vody a v horní části je expanzní nádoba. Při druhé destilaci odděluji dokap při cca 50%, max 48%. Protože dělám kořalku 50-52%, nemá cenu jímat nižší % a riskovat tak "ocas". Taky to záleží na vůni vytékajícího destilátu.
5. Jak je napsáno v popisu, na výstupním potrubí je vsazen reakční člen cca 20 cm s náplní mědi buď z oholených drátů, nebo lze koupit měděné drátěnky. Aby měď nepropadla, je vespodu tohoto členu nerezové sítko. Je snadné náplň vyměnit a odpadá tak složité čištění soustavy. Kromě toho se měděná náplň vkládá až při 2. destilaci, takže měď zbytečně neoxiduje při 1. destilaci. Takže se všechen kvas vypálí jednou bez mědi a potom se teprve destiluje čistý lutr přes reakční měď. Zkušenosti jsou s tím výborné.

Anonymní řekl(a)...

Můžu se zeptat na kolik kPa je pojistný ventil, případně jak velký tlak je v kotli? díky

Anonymní řekl(a)...

Dobry den sli by vice nafotit ten takirovy chladic a popsatkam se dava ten reakcni clen a klidne vyfotit ,dekuji

Anonymní řekl(a)...

Chladič je předimenzován záměrně, protože jsem měl dostatek materiálu, tak jsem udělal radši větší, než menší :-) Bez problému by uchladil kotel 150-200 L. U měděného chladiče je problém s odstraňováním oxidace zevnitř a pokud je spirálový, tak je to mechanicky v podstatě nemožné a nejsem příznivcem chemického čištění.
Jak psal kolega před tím, je zbytečné, aby voda protékala středovou hřídelkou chladiče, z důvodu malé plochy této hřídelky a zbytečné náročnosti na výrobu.
Při druhé destilaci vkládám měděné drátěnky, nebo oholené dráty do mezikusu (reakční člen) se dvěma přírubami hned nad kotel (je to patrné na fotografii). Když je měď zoxidovaná, tak jednoduše náplň vyměním.
Při druhé destilaci končím max při 45% alkoholu, mám jistotu, že se mi do jádra nedostanou nějaké smrady (vyšší alkoholy). Poté ředím destilát na 52%.
V kotli není za normálních okolností v podstatě žádný tlak (nebo jen minimální, jako v hrnci s pokličkou při vaření brambor :-) ), protože je systém v podstatě v volně otevřen přes chladič. Nějaký pojistný ventil (stačí korkový špunt v otvoru ve víku) je velmi žádoucí, pro případ že by kvas při ohřátí vzkypěl a ucpal potrubí do chladiče, případně chladič, ve kterém jsou kolem talířů pouze 2mm. Potom by hrozila exploze kotle, jak je známo z mnohých případů. Nárůst tlaku v kotli bez manometru a nějakého pojišťováku nelze nijak rozpoznat. Až pokud se ozve osudová rána...

Anonymní řekl(a)...

Pěkný den.
Mám podobnou aparaturu. Kotel 120 l dvouplášť, medium voda, svislá trubka cca 50 cm o prům. 6 cm, přestupník 150 cm a talířový chladič. Vše nerezové. kotel je bez míchání.
I když už mám celkem dost zkušeností, stále nejsem spokojen s kvalitou pálenky. Moje je sice jemná, neškrábe, ale aroma je tam méně než v dobré pálence z ofic. pálenice. Chybí tam taková ta -kulatost- jestli mi rozumíte. Může být problém s aromatem zapříčiněn chybějícím míchadlem ? Zkusil jsem také dát při 2D do svislé trubky (deflegmátoru) smotek měděného opletení (cca 10 cm). Pálenka se mi zdá trošku jemnější než obvykle, ale není to pořád ono. Pod cca 55 proc. si netroufám jít, zdá se mi že už je tam kyselka. Někde jsem četl návod na rozpoznání začátku dokapu - roztok octu ve vodě a naučit chuťové buňky rozpoznat hranici -
konec jádra. Tím bych dostal více aroma do pálenky. Bohužel to nemohu najít. Pokud to někdo má , uvítal bych kdyby to sem napsal.
Kvas dělám v nádobách s kvasnou zátkou (popř. igelit a gumové upínáky), 1D jedu většinou do 30 proc. někdy i do 15, 2D vypínám při cca 60 - 55 proc.
Co může být příčinou nedostatku aroma? Jak je to u Vás? Někde se uvádí, že kotel -jedině měděný, jinak nedosáhnete požadovanou kvalitu. Proto mě zajímá jak Vám to šlape.
Tento problém se už na fórech řešil, ale nějak to vyšumělo ...
Děkuji.
... ještě bych poprosil o foto lopatek míchadla a detailu průchodky osky míchadla přes víko vařáku.

Anonymní řekl(a)...

Ten fígl s octem a vodou je popsány v knize ,,Jak vypálit lepší slivovici,,. Ta se sice nedá koupil ale stáhnou ano. Je to na ulozto.cz.

Anonymní řekl(a)...

Zajímá mne, jak se ocet k určení počátku přítomnosti používá, zda se roztok octa přidává do vzorku destilátu nebo se s ním vyplachuje huba před ochutnávkou vzorku destilátu? Slyšel jsem, že se v Rakousku dá koupit činidlo kterým se stanoví přiboudlina v destilátu.Zná někdo název a kde koupit takové činidlo?
Václav

Anonymní řekl(a)...

Vážený pane, stáhněte si tu publikaci a přečtěte si to sám. Je to na str.58, druhý odstavec z dola. Nechtějte to po ostatních, aby vám to předžvýkali. Něco stáhnnout z uložto, snad zvládnete. Hezký večer.

Anonymní řekl(a)...

Vážený anonymní pane z 30,dubna 2019 20:08, nemluvte prosím za ostatní slušné přispívatele, mluvte za sebe s tím předžvýkávání.
Děkuji Václav

Anonymní řekl(a)...

Jste, jsme, s tou debatou na špatném místě!
Patří někde úplně jinde!
Třeba do sekce Druhá destilace.
*
Ke vší úctě k p. Balaštikovi ten jeho "figl" s tím octem moc nechápu. Nebo lidi kterým byl určen...
Při oddělování dokapu se všichni zkušení pálenici řídí chutí. A myslím si, že i většina amatérů, začátečníků apod. jsou schopni rozpoznat co je kyselé, trpké, nechutné a pokud nejsou chamtivci nebo to nemají na kšeft, tak si takovou frakci do jádra nepustí.
A nebudou k tomu potřebovat žádné teploty, lihovitosti anebo etalony
kyselosti a podobné opičárny....
*
Takže řiďte se svými smysly a to co aktuálně teče z chladiče a nechutná vám to, do výrobku nepřidávejte!
Tvrzení typu, že se to v hotovém výrobku zředí, že se to časem zjemní jsou kecy!

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

No vzhledem k tomu, že publikace byla uřčena k otevření Muzea lidových pálenic ve Vlčnově (15.5.2010), Hobby páleníkům (aby jako alchymisté po kapkách přeměnili ovoce v tekuté zlato), Destilatérům (aby dobré rady uplatnili a vždy napálili čistou, nezávadnou a vychucenou pálenku), a pominu-li ještě zmíněné sadaře, zahrádkáře a milovníky pálenky na Slovácku ...
No v knížce se domácím-lidovým pálenicím nevěnuje a u "povolených pěstitelských pálenicích" jsem koštovačku před "měřákem" u nás ještě neviděl, tak koštovat můžou maximálně až po projití měřidlem, vždy po 1 litru !! Lze to sice zvládnout, ale znamená to ke konci destilace odchytávat každý litr zvlášť a posoudit zda použít nebo vylít mimo.
Omlouvám se, když jsme mimo správnou sekci.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
....
Takže řiďte se svými smysly a to co aktuálně teče z chladiče a nechutná vám to, do výrobku nepřidávejte!
.....
Tento odstavec bych si dovololil poupravit, a to že nechutnáme výstup ale sbíráme do více nádob "třeba deseti", které necháme odvětrat 7-14 dní a pak se teprve rozhodujeme co přidat či ne.
Zjistil jsem že i štiplavější konce je třeba sbírat, což nakonec dodá pálence více chuti i vůně.
Chybu s rozhodováním jsem udělal spustukrát a většinou jsem i lehce smrdící konce vyléval do kanálu(50 proc. a méně) takže tyto pálenky jsou spíš vodkového charakteru tedy bezcenné.

Hodně zdaru paliči, nebojte se to potahat do konce,pak to mužete vylít a jeden pozdrav panu Rafaelovi,díky za vaše skvělé rady Palič z Ostravska.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
… lehce smrdící konce vyléval do kanálu (50 proc. a méně) takže tyto pálenky jsou spíš vodkového charakteru tedy bezcenné.
……
No k tomu bych něco přidal … záleží, kde pálíte … když v „ofipálenici“ tak o tom moc nerozhodujete … a když v „domatíně“, tak je to zbytečné to vylévat, shromáždím větší množství těchto zbytků (na plný kotlík) a přejedu to znovu, na macerace to většinou postačí …
Tož zdravím ...


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: