Ovoce uvnitř láhví s ovocným destilátem



Nejlépe se k tomu díky jejích tvaru hodí hrušky a hruškovice, ale nic nebrání ani použití jiného ovoce a jemu odpovídajícího destilátu. Základní podmínkou je jeho dostatečná tvrdost a velikost v poměru k velikosti láhve a jejímu hrdlu. Velký plod uvnitř láhve vypadá velmi hezky a zajímavě. Chuť destilátu je ovocem ovlivněna minimálně. Na rozdíl od drobných bobulovin které hrdlem projdou. Ty jsou navíc měkké, destilát by zabarvovaly a vznikal by v láhvích kal. 
Teď je zrovna na to nejvhodnější doba.




 Láhve, spíše baňaté a se širším hrdlem se k tomu hodí líp. Vhodně umístěný plůdek se strčí i s výhonem do láhve. Ta musí být dobře upevněná k sousedním větvím a nakloněná hrdlem k zemi. Proti vnikání hmyzu je dobré, ale není bezpodmínečně nutné, výhon v hrdle utěsnit gázou. Ale jen tak aby případně se srážející voda mohla odtéct. Plůdek by měl mít průměr cca 20mm, kdy už lze vybrat ty nejpěknější a nejzdravější. V době zralosti se láhev odváže a plod se oddělí od větve. Láhev i plod se vymyje, vypláchne - dá se použít štěrk, kamínky, váječné skořápky, rýže apod., ale tak aby se nepoškodila slupka. Zalije se destilátem a ovoce je připraveno k dlouhodobému uskladnění. Ale jak ho dostat z té láhve bez její poškození nevím.
Snad někoho napadne, nebo ví jak na to:-)))))




Většině lidí, ale stačí ten destilát, ten se nalévat dá, případně to ocení jako dárek, zpestření baru, apod.

Hodně pěstitelských úspěchů!

Rafael



Vaše zkušenosti...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Super...

Anonymní řekl(a)...

Na vyjmutí ovoce z lahve stači půl centimetrů široká stužka a udělat v láhvi oko a mírným tahem pod teplou vodou ovoce vytahnete.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: