Odkalovač


     Z důvodu neustále se opakujících dotazů na téma odkalovač, jsme byly nuceni zahrnout tuto část destilační aparatury i zde na blogu, ačkoliv jsme to původně neměli v plánu. Tento komponent je v přímém rozporu se zásadou, že mezi vařákem a nádobou na jímání destilátu nesmí být žádná komponenta, v které se zadržuje destilát.  


Foto dvou odkalovačů, zdroj internet



     Protože komponent nemá žádné procesní opodstatnění, považujeme jej za marketingový tah pochybných výrobců, kteří mu dávají kouzelnou moc zejména z hlediska odstranění metanolu. Tato myšlenka je zcela mylná. 

Deslik



Vaše zkušenosti...

37 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Se divím lidem kteří si takové aparáty pořizují. Zvlášť začátečníkům kteří o principu destilace nic nevědí.
Myslím si, že ani velmi zkušený a znalý destiláter by na takové opičárně nebyl schopen nic kloudného vyrobit. Proč raději nejdete starou a osvědčenou cestou k výrobě pálenek -1+2D.
*
Ty tkzv. odkalovače jsou jen marketing pochybných výrobců a mimo nich a homedistillerů, teda jen pár stránek na nich, je nikdo nedoporučuje a ani nevyrábí. Zrušte ty nádobky všechny!!!
Z těch nádobek, čím je jich víc tím hůř, se shromáždují výševroucí složky a ty těkavější odcházejí dál.
Pokud je během destilace budete odpouštět budete mít obrovské ztráty.
A pokud je tam necháte budou se ty výševroucí složky stále, i když v menší míře než z vařáku stále a těkat dál a dál.
Proto jsou všechny normální destilační aparáty konstruovany tak aby se vše špatné a nevhodné vracelo pořád zpět směrem do vařáku a ne aby se někde na cestě k chladiči koncentrovaly a výše uvedeným způsobem kontaminovaly destilát.
P.S. někteří jejích výrobci sice mohou namítat, že ty odkalovací slouží k zachycení a oddělení methanolu, i slovenská Medienka se k tomu snížila, ale to je blbost. Ten těká v průběhu celé destilace, i když pravdou je, že nejvíc ho je v úkapu, mezi nízkovroucími složkami. Ale ty nízkovroucí složky vždy vytečou z chladiče jako první i bez těch odkalovačů.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, na netu jsem našel na youtube z Ruska suchoparnik a mokroparnik je to asi ten odkalovač. Trubku vedou do sklenice asi jako omniovka ve víčku dvě díry a v jedné nerez trubka až nad dno asi 1 až 2 mm druhá díra tam je jen odvod páry do druhé sklenice a tam taky dvě díry ve víčku a vstup páry tam a ven o odtud do chladiče. V první sklenici se utvoří jezírko a pára probublává jezírkem to je mokroparnik a pára jde do druhé sklenice to je suchoparnik v něm se taky vytvoří kondenzát. Mají to asi z
moonshine a od polských vebů. Úplná zbytečnost a myslím, že je třeba se toho zbavit, kdo to máte.

Anonymní řekl(a)...

No, ty opičárny, jak si je tak soukromně nazývám, trochu fungovat mohou. Ale v nynějším provedení jak je prezentují a jejích prodeje zprostředkovávají Aukro, Ebay, Aliexpres atd....., kteří jsou jen prodejci - uvědomněte si prosím, že je to jen marketing a oblbování potencionálních zákazníků.
A i spousta zahraničních webů tento trend podporuje protože díky jim nabízejí podobné produkty.

Je třeba použít zdravý selský rozum....
*
Třeba se to časem podaří...

Zkusím se to v sekci HISTORICKÉ PŘÍSTROJE udělat.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, dovoluji si nesouhlasit. Vím, že zde jsou samí znalci a na pálení něčeho jiného než ovocných kvasů nebo zrna se tu bude pohlížet z vrchu. Nicméně Rusové nebo Ukrajinci je používají běžně. Mají je vyrobeny většinou z láhve od nějakých okurek, takže náklady skoro nulové. Ani jim je nenutí žádný výrobce. Používají je, aby zachycovaly acetony a olejnaté látky, o metylu se mluví snad jen u nás. Používají od jednoho po celé baterie. Sám jsem je vyzkoušel a to co v nich zůstává je opravdu hnus. Obsah alkoholu je v nich prakticky nulový. Musí být ovšem dostatečně prohřáté, proto je často obalují nějakými hadry. Použitím v té nejjednodušší sestavě kotel-chladič umožňují výrobu kvalitnější pálenky.

S pozdravem brožák

Anonymní řekl(a)...

Také zdravím,
… no ono má vše pro a proti… zhlédl jsem několik videí, kde tento systém byl použitý (někde dokonce i bez toho koncového chladiče), vlastní zkušenost zatím nemám (připravuji se na malý pokus). Použitému „systému“ destilace, musí být vždy přizpůsobena hlavně i ta „rychlost“ destilace… dobrá pálenka (ať již na naší jednoduché destilaci, nebo na „ruský“ způsob) se dá vypálit skoro z jakéhokoliv kvasu (když je alespoň trochu ucházející a paleník to "umí"). Když však ji budete vést jako když "paříte brambory", tak vám žádné baňky ani odkalovače nepomůžou… mnohanásobně zvýšeným průtokem par dokážete obsah těch baněk dostat až do konečného produktu !!
Proto vždy tvrdím, že každý se musí na té své „aparatuře“ naučit destilovat, každá má svá omezení, kam až lze zajít. Destilační proces má svá pravidla, která by se měla dodržovat, Když některé porušíte, z neznalosti či vědomě, nestěžujte si potom na výsledek… přeji hezký den a slunko v lahvích …

Anonymní řekl(a)...

"Destilační proces má svá pravidla, která by se měla dodržovat, Když některé porušíte, z neznalosti či vědomě..."
*
No právě. Žádný destilační přístroj nebo kolona, s výjimkou těch home made opičáren, není konstruován tak, aby se flegma někde shromážďovalo a dál neustále provařovalo. Tím neustále vzrůstá podíl dokapových složek v destilátu a snižuje se jeho jako jádra použitelné množství.
Výševroucí složky se sice provařovat v různých prostorách můžou, při rektifikacích v kolonách dokonce musí - to je jejích princip, ale MUSÍ mít možnost vracet se postupně zpět do vařáku a tam zůstat ve výpalcích. Nebo u vysokých průmyslových kolon se odpouštějí podle svých bodů varu na jednotlivých provařovacích patrech!
Nikdy, nikde, v žádné destilační aparatuře se tento základní princip nepopírá!
A to už nepíšu o tom, že v těchto nádobách se shromážďuje spoustu nežádoucího sfinstva které taky mohou kontaminovat destilát.
U normálních přístrojů ten zpětný tok taky částečně pročišťuje aparaturu.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobry den pán Rafael.Som len laik tak mozno moja otazka bude zniet trochu neohrabane. Ak som spravne pochopil tak pokial zvediem z tzv. "odkalovaca" tieto vyševriace zložky spät do varaku tak by to malo byť v poriadku? Nezacnu tam opät vriet a prchat dalej? Za odpoved vopred dakujem. S pozdravom Peter.

Anonymní řekl(a)...

Otázka vůbec nezní neohrabaně, je správná.
Zkusím znovu vysvětlit. Základem všech rektifikačních aparatur a pochodů je to, že se flegma nesmí nikde dlouho nepřetržitě zdržovat, ale že musí po provaření stékat do nižších pater a následně pak do vařáku. Tím způsobem se dosáhne toho, že odcházející páry z vyšších pater jsou maximálně obohaceny níževrocími složkami a ty výševroucí jsou neustále vráceny do nižších pater až nakonec skončí ve vařáku.
Ale pokud se budou neustále provařovat bez možností odtoku bude stále stoupat obsah níževroucích složek v párách odcházejících do chladiče - do destilátu.
Dále by to bylo ekonomicky, výrobně náročnější a přibyly by další opičárny k čištění.

Zkrátka a jednoduše napsáno - výševroucí složky směsi by měly zůstat ve vařáku a ne se někde v přestupníku neustále provařovat a zamořovat tak výsledný destilát!

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dakujem za odpoveď. Pomohli ste.

Anonymní řekl(a)...

Ja jsem puvodni odkalovac predelal na predchladic a nadobku na reflux.nevim di jake miry to bude funkcni,ale to se uvidi.Rad bych to nafotil,popsal a poslal mailem vam RAFAELI - chtel bych znat vas nazor na tu moji upravu.Mohl byste mi zdelit vas mail? Kdyztak me kontaktujte na majklfor@seznam.cz .Diky

Stanek(Fanuel) řekl(a)...

Tak Supr rady taky začínám.😀😀...

Stanek(Fanuel) řekl(a)...

Tak Supr rady taky začínám.😀😀...

Anonymní řekl(a)...

zdravím Rafael,
U rektifikační kolony, zvláště domácí uzké náplnové cca 60mm, se může u vysokoprecentního kvasu nebo při pořádném zátopu pod kotlem objevit jev nevídaný. Postupně se kolona zaplní v celém sloupci od zdola nahoru zkapalněnou vysokoprocentní směsí etanolu a dalších i nežádoucích složek (i normálně dole v koloně přítomných) a dochází k jevu, kdy jsou vysokovroucí složky od spodu vynášeny vroucí směsí až k primárnímu chladiči a zde přecházejí bud v plyné nebo v horším případě rovnou kapalné podobě do primáru a dochází ke kontaminaci výsledné pálenky, projeví se hlavně mírným zakalením, méně chutí. Je to v podstatě kouzelné ucpání kolony přesycením nebo jako by byla dole u kotle zpětná klapka... ))
Max

Anonymní řekl(a)...

Max, taky zdravím a máte samozřejmě pravdu.
*
No, ale já uvažuji v trochu jiných dimenzích. Jsem zásadní nepřítel nějakých malých průměrů - ať už chladičů, spojovacích potrubí atd.
To vše jen způsobuje zvyšování tlaků v aparatuře, zvýšení bodu varu ve vařáku a pak jak správně píšete nejrůznější zahlcování a přebíhání.
*
(V mých začátcích, a vlastně i později, jsem se nejvíc potýkal s těsněním mezi vařákem a víkem. Aby bylo spolehlivé, ale taky jsem se chtěl prioritně vyhnout nějakému "silnému a pevnému sešroubování". Měl jsem strach z ucpání odvodu a roztržení kotle. Jednou jsem viděl co dokáže vystřelené víko z mlékarenské konve...Tak hlavně proto ty mé, možná až chorobné snahy o velké průměry a minimální tlaky!)

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Rafael,
někde na zahraničním webu (i tady už jsem to někde psal) je základní jednoduchý vzorec průměrů - kotle - trubky - náplně kroužků, - 100:10:1, což je vcelku logické, protože čím větší průměr kotle tím větší ohřívací i odpařovací plocha a tím, více páry.
Dále, mám také velmi jednoduché a "lehké" přitažení víka kotle, tlak tak bude v řádu možná sotva zřejmě jen desetiny Atm a méně, jinak by mi kondenzát páry lezl okamžitě přes těsnění a víko, vyzkoušeno při experimentování z drátěnou náplní trubky řádně upěchovanou a tím prakticky velkém zúžení trubky.

Max

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, náhodou jsem viděl v akci tuto mašinu. Výstup násobený minimální výstup 89-55vol. Dochází tam k přepalování zbytkovým teplem plynů. Viděl někdo rusy co to měli v okurkových sklenicích?

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
ty "Baňky" jsem viděl, viz příspěvek z 21. dubna 2017 15:07; že by mne to nadchlo, nemoho říci... klasika je základ. Kdo ji nezvládá, nemá ani na tu "rektifikační kolonu" !! ... hezký den.

Unknown řekl(a)...

Nikdy jsem nic nedestiloval, letos jsem poprvé založil kvas.Snažím se vyrobit destilační zařízení,nevím co jsou náplně kroužků,kde se v zařízení nachází,z jakého materiálu jsou kroužky vyrobeny,jaké velikosti,jakou mají funkci atd.
Proto mě zaujali poměry průměrů - kotle - trubky - náplně kroužků - 100:10:1.
Děkuji za radu.
Standa

Anonymní řekl(a)...

Zde na webu to snad mate temer na stribrnem podnose, staci cist.

Anonymní řekl(a)...

Jsem již starší, ale mám teď více času.Nemám s destilací žádné zkušenosti.Přečtením příspěvku nemám ve věci zcela jasno, když není konkrétní a detailní.K založení kvasu mě inspirovala letošní bohatá úroda ovoce a touha proniknout do procesu destilace a dokázat vyrobit lihovinu z kvalitního ovoce.Všude se uznává jako nejlepší způsob destilace 1D + 2D, ohřev dřevem či plynem.Chtěl jsem vyrobit uzavřenou nádobu, kterou budu ohřívat ve vařáku ve vodní lázni,pak trubkami odvod par do chladiče.Při čtení příspěvků, kterým dostatečně nerozumím, mám pocit, že tímto způsobem se již dnes moc nedestiluje a je zastaralým způsobem.
Standa

Anonymní řekl(a)...

V netlakové vodní lázni nic či téměř nic nevydestilujete, kvas vám nebude téměř vařit, leda že by měl obsah alkoholu na počátku 15%, ale i tak by se většina alkoholu z kvasu nevydestilovala. Tohle se zde na webu TAKÉ už řešilo a je to tu někde. To by potom každý Jouda doma mohl destilovat na sporáku ve dvou hrncích.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

známí má tento přístroj:
https://stroje.bazos.cz/inzerat/95319105/Destilacni-pristroj-100L-dvouplast-el4kW-med-rektifikace.php

Kde je jeden odkalovač a tvrdí, že je funkční a že během destilace vylévá cca 3 x obsah dohromady 2 dl obsah slušně voní, ale nechutná a má cca 20% alkoholu.

Co si o to myslíte a celkově jaký je názor na tento přístroj.

Děkuji za názor.



Unknown řekl(a)...

Nazdar kotelníci,staviam medeny kotol s metrovým klobukom,do akej výšky dat teplomer. Vdaka Jozef

Anonymní řekl(a)...

Ak to bude kotol na 2D tak pouzitie teplomera je len na orientacne zistenie teploty "niekde" v kotli. Zvycajne je to v najvyssom mieste klobuka umiestneny pod cca 45° uhlom.

Unknown řekl(a)...

Ahoj,no je to dvojobal,bez opičareň odkalovačov,čiste kotol s klobukom,prepojovacie potrubie do 70 litrového chladica,celá cesta v medi. Dakujem ti za reakciu. Nech to tečie

Anonymní řekl(a)...

Prečo vyrábať stroj keď sa po novom roku dá kúpiť v SR normálne do 100 litrov.

Anonymní řekl(a)...

Preco kupovat ked si ho viem vyrobit ? A ono to az take jednoduche po novom roku nebude. Kotol budes musiet mat prihlaseny, evidovany, urcite kedykolvek kontrolovany, vyplnat a posielat nejake hlasenia, papiere atd atd. Presne ako je to s domacimi zabijackami, akurat nikto to nedodrziava pretoze je to vymyslene zle.

Anonymní řekl(a)...

Ej, tak to som myslel, že si kúpim stroj nahlásim na obec počet litrov kvasu a vymerajú mna poplatok a robím pálenku, presne ako v Rakúsku. Tak nech sa darí.

Unknown řekl(a)...

No dobře, je to pravda, ale když už "něco málo" přece jen projde, proč tu decku, dvě, nezachytit před jádrem a nevylít? Myslím to tak, že uškodit to nemůže, když už neprospěje...?

Anonymní řekl(a)...

Videl som v Polsku tento prístroj pot still pán si odstranili odkalovač a je tam rúrka vdnu odkalovača a von z odkalovača, čo spadne to sa má vypustit. Vonkom rúrka merí 10 mm výtok z chladiča tiež 10 mm pán si kúpili mosaznú spojku na medené trubky 10 mm čo sa nemosá pájat len to utiahol klúčmi a dobre to drží. Spodný závit pasuje do kegu. Nič také nekupujte. Malý priemer potrubia a nemá to poistný ventil. Je to na ten ich kvit z cukor, voda, kvasnice. Je to tak na vyletení do povetria.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
bohužel než jsem se stačil dopátrat k informacím o těchto odkalovačích koupil jsem nějaky high-end typ (jeden z těch dražších). Testoval jsem dvakrát na octu s vodou těsnost a funkčnost vše ok.
Pak jsem zkoušel víno, koupil jsem ho kvůli demižonům, pálenka supr trošku na konci byl kyselkavý smrad, ale po týdnu se ztratil, jako člověk co už pálí v offiko, palírnách jsem porovnal co mi to vyteklo a následně vylil. Jinak technicky toho vína bylo 15l, dva litry 60+ palenky mi vytekly a litr zůstal v odkalovačích( měl taky 50+). Takže jsem se rozhodl odkalovače odstranit jednoduše jsem je odřezal, přepojil šroubením emerto(nerez) a zkoušel znova tentokrát už na meruňkovém kvasu jen na 1D s tím že jsem zapl při 91stupnich chladici prsty. Kvalita lihu je supr( hned po naředění jsem koštoval, v puse nepálí až na kraji krku 49vol. Ale příjde mi že je málo aromatická(což mi až tak nevadí toho ovoce nebylo až tak moc. Každopádně bez odkalovačů na pseudokoloně alkohol chutná supr. Takže za mě vpoho, až na jednu věc, potřeboval bych poradit jak vymyslet skleněný průhled kvůli zpětnému toku kondenzátu. V té nerez trubce težko vidět. Myslíte že by bylo vpohodě umístit jej mezi kolonu a sud nebo by mělo být výše třeba až pod prsty jako to má aparát majkl? Děkuji za odpověd palič

Anonymní řekl(a)...

z palenice.net
Odlučovač metylu, (nádoba mezi víkem a chladičem) je v podstatě prázdná nádoba, umístěná ve vzestupné části vedení. Funguje celkem spolehlivě, ale předpokládá se jistá znalost technologického postupu pálení. Spodní vedení (trubka) zasahuje dovnitř nádoby (asi do 1/2 výšky), potom končí a horní vedení je našroubované přímo na horní víko nádoby. Princip spočívá v nižší teplotě varu metylu (64,7°C) než etylu (78.3°C).
Metyl se tedy při zahřívání z kvasu odpařuje dříve, páry stoupají vzhůru, a na stěnách odlučovače zkondenzují, protože je tam chladněji než těch 64°C. Kondenzát steče po stěnách dolů na dno odlučovače. Pokud se správně topí (nepřekročí se teplota varu etylu), v určitou dobu je už veškerý metyl odpařen a "nic neteče". To je ten správný čas pro vypuštění jedovatého kondenzátu z odlučovače, zvýšení teploty nad 78°C a začít destilovat etylalkohol. :-)

přemýšlím jakým způsobem nechat projít metyl předkap kloboučkovou rektifikační kolonou? topit, nechladit deflegmátor, měl by předek s metylem první projít až do chladiče? to by znamenalo pokud možno zateplit alespoň střední a horní část kolony aby se předkap nesrážel na chladnějších stěnách a doputoval do chladiče?

Anonymní řekl(a)...

Jakýkoliv odlučovač metylu je nesmysl. Žádný nefunguje a ani fungovat nemůže. Nenechte se mýlit odlišnými body varu - takhle ideálně to nefunguje.
Pravdou je, že nejvíce metylu je v předkapu, ale on těká v průběhu celé destilace a je i v pozadku.
*
Naštěstí kvasy i vína obsahuji tak malé množství toho "strašáku", že je úplně zbytečné ho řešit. Řeší to jen někteří výrobci a prodejci takových opičáren jako marketing.
Anebo novináři a mainstream apod. ke strašení lidí.
Rafael

Unknown řekl(a)...

Zdravim už jsem si myslel že ten odlakovač taky zlikvidují ale ne. Důležité je se s ním naučit. Při odebírání ukapu vždy vylít i odlakovač i po přepnutí na jádro ještě zkontrolovat a vykovat až bude vůně a chuť dobrá. I když už teče chuťově dobré jádro v odkalovaci je to samé ředidlo a pokud ho tam necháš s přibývajícím teplem se uvolní do jádra a zůstane tam jenom nakyslá voda. Tak že hlídat a odlivat zvláště na začátku. Švestkam zdar

Anonymní řekl(a)...

Po přečtení celeho vlakna se nemužu rozhodnout zda vřadit odkalovací systém mezi parní dům a chladič destiluji už 6 let aparatura sestavena nerezi a mědi proces celé destilace 1+2D velice pomalym způsobem řízeno elektronicky palenka voní krásně ale chuť s mi nezdá odstavuji když palenka má 50%

Anonymní řekl(a)...

Dôležité je aby bola horná časť varáku podobná zvonu, aby sa tie ľahko tekavé látky, ktoré idú prvé, zrážali na stenách a vracali sa naspäť stekaním do varáku. Skúsený človek si kontroluje výstup tzv.prvotiny - čuchom, kde rozozná benzoly a iné látky štipľavého charakteru, potom ochutnávaním, dokedy nepominie štipľavosť na jazyku a dobrým pomocníkom je pomernosť - ak mám 50 l tekutiny, kľudne môžem rátať s 10 % odpadu... Toto však nemusí byť vhodné pre 200 - 300 l prevadzkárne, skôr pre malých .

Anonymní řekl(a)...

Ano, vše co nějak cestou ke chladiči zkondenzuje a vrátí se zpět do vařáku je pro destilace přínosné.
A v žádném případě není na škodu.
Na rozdíl od všelijakých "odlučovačů" které to neumožňují, musejí se odpouštět, nemají zpětný odtok a nějak se tam z nich "něco odpouští nebo separuje".
*
Ano, separovat , provařovařovat, na takových místech se může, ale musí to být uděláno tak aby nevhodné frakce, výševroucí, mohly vrácet zpět do vařáku.
A nejlépe tak aby ten zpětný tok byl neustále provařován párami.

Rafael.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: