Anna Späth


O odrůdě...

Starší odrůda vzniklá v Německu jako semenáč z volného opylení.

Hmotnost plodu 33g,
sušina 17%,
kyselost 7,7g kys. jablečné/kg,
zkvasitelné cukry 11,2%
Výskyt šárky na listech-0%
Výskyt šárky na plodech-0%
Pevnost dužniny-5
Šťavnatost-6
Textura-6
Chuť dužniny-7
Aromatičnost-7
Kyselost-8
Odlučitelnost pecky-8
Otlačivost plodů-7
Celková kvalita-8


Strom má vzrůstnost středně bujnou, jeho habitus je vzpřímený. List je elipsovitý, tmavě zelený, středně lesklý. Květ je středně velký až velký, doba začátku kvetení středně raná.
Plod je malý až středně velký, z bočního pohledu tvarem elipsovitý, z čelního pohledu nesouměrný. Slupka má základní barvu po odstranění ojínění tmavě fialovou. Dužnina je žlutavě zelená, měkká až středně tuhá, středně šťavnatá, v chuti sladká, při plném vyzrání až velmi sladká, aromatická, velmi dobrá. Pecka je z bočního i čelního pohledu tvarem elipsovitá. Na jejích bocích může někdy dužnina částečně ulpívat. Zraje 3 dny po odrůdě Domácí velkoplodá.
Plodnost je brzká, velká, pravidelná. Vzpřímený růst je nutno regulovat kvalitně prováděným udržovacím řezem, který zaměříme právě na otevírání koruny. Není nijak náročná na podmínky prostředí, spolehlivě prosperuje i ve středně teplých oblastech, kde ji pokud možno sázíme na chráněná stanoviště. Co se týká agrotechniky, také nemá speciální požadavky. Vůči šarce je tolerantní. Je samosprašná. Podle praktických zkoušek z více zdrojů má po š.domácí nejlepší výtěžnost destilátu. Podotýkám, že v materiálech kterých jsme čerpali nebyla srovnávána s "Topy"!

Rafael & Deslik



Vaše zkušenosti...

Žádné komentáře:


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: