Carpatin


O odrůdě...

Kříženec Tuleu Gras x Rivers Timpuriu, Rumunsko, 2004.

Hmotnost plodu-49g
Výskyt šárky na listech-15%
Výskyt šárky na plodech-10%
Pevnost dužniny-6
Šťavnatost-6
Textura-6
Chuť dužniny-7
Aromatičnost-7
Kyselost-6
Odlučitelnost pecky-
Otlačivost plodů-7
Celková kvalita-8

Raná cizosprašná pološvestka, zrající 33 dnů před odrůdou Domácí velkoplodá. Doba začátku kvetení pozdní. pološvestka.
Plod je velký, oválný. Slupka je středně pevná, jemná, barvu má tmavě modrou, s nafialovělým ojíněním. Dužnina je zelenožlutá, rozplývavá, šťavnatá, dobře oddělitelná od pecky. Chuťj e sladce navinulá, aromatická, velmi dobrá.
Růst je středně bujný, korunu vytváří široce rozloženou, přirozeně hustou, se spurtypovým charakterem růstu.
Plodnost je velká a pravidelná. Sklizeň je 32 dnů před odrůdou 'Domácí velkoplodou. Opylovači nejsou dostatečně prověřeni.Odolnost proti nízkým teplotám ve dřevě je střední, v květu je vysoká. Odolnost proti napadení šarkou švestek není v našich podmínkách dostatečně ověřená. Středně náročná na polohu a půdu.
Hodnocení: má velké, kvalitní plody, vhodné především pro přímý konzum, ale i konzervárenské zpracování. Nejlepších výsledků dosahuje ve středních polohách na úrodných půdách. Je vhodná především pro drobné pěstitele.
Vzrůstnost střední, koruna středně hustá až hustá, postavení jednoletého výhonu vzpřímené až polovzpřímené. Plod velký, z bočního pohledu elipsovitý, z čelního nesouměrný, Základní barva slupky po odstranění ojínění fialovomodrá. Dužnina žlutavě zelená, měkká až středně tuhá, středně šťavnatá. Pecka z bočního pohledu široce elipsovitá, z čelního elipsovitá, k dužnině částečně přilnavá.


Rafael & Deslik



Vaše zkušenosti...

1 komentář:

Deslik řekl(a)...

Poslední komentář přesunut do sekce: Diskuze.


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: