Výroba svépomocí

Zde dáváme prostor k diskuzi o výrobě destilační aparatury nebo její části v podmínkách domácích či dílenských, rady, typy, nápady apod.
Komentáře tohoto typu v jiné části blogu nemohou být na základě nově přijatých pravidel zachována, proto byla na žádost čtenářů založena tato samostatná kapitola. Soustřeďte se zde proto prosím čistě na postupy samotné výroby. 

Např.:

- práce s nerezem
- práce s mědí

- svařování
- letování
- ohýbání
- stříhání
- vrtání
- utěsnění
- izolování

Při diskuzi nezapomeňte, že tato kapitola neni o funkci jednotlivých částí nebo celku, je pouze o strojírenské činnosti a pokud se nebudete této oblasti primárně věnovat, bude každý takový komentář odstraněn.

Máte-li k danému tématu co říci, podělte se.  

Tým DESLIK

133 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Přidal bych:
Povrchová úprava

přeci jenom, když je to ještě pěkné...

Unknown řekl(a)...

Ano, povrchová úprava je jedno velké téma...A myslím si že, to ke skoro dokonalému výrobku patří.
Povrchová úprava ovšem nezachrání neodborné zpracování,takže jedno bez druhého určitě není.
Myslím si, že pro konečnou povrchovou úpravu DS by byla vhodná povrchová úprava s pojmenováním "otáčení motoru" nebo jednosměrným brusem hrubosti 180 a 240. Pro domácí zpracování se dají sehnat odpovídající brusné nástavce, které to dokáží s trochou potu zvládnout. Není ovšem nad to patřičný nerez materiál koupit v originální úpravě a opravdu velmi opatrně ho zpracovat, aniž by došlo k jeho hrubému poškrábání. Při odborném sváru, se svár chemicky začistí a popř doblní (je li to prostorem dovoleno nebo požadováno) o "motorový brus" nebo 180 či 240.
Ale k tomuto finálnímu úkonu je od prvního sváru ještě cesta daleká :)

Unknown řekl(a)...

Pane Deslik, mám dotaz ohledně materiálu ...
Vařák mám v plánu vyrobit z chemicky odolného nerezu, tzv. V4A.
V práci jsem ovšem našel lisovanou nerezovou kopuli na vařák v průměru 500 mm / 2,5 mm a nejsem si jistý, jestli byla v provedení V4A nebo je jen ve V2A - což je jen zcela normální 1.4301 antikoro. Bude to na škodu? nebude V2A po nějakém čase reagovat s výpary?
Děkuju za odpověď
Ratiss

Anonymní řekl(a)...

Zkopíroval jsem částečně svůj starší příspěvek z " Vařáku" abych vyvrátil nějaký možný mýtus:
*
Že je nějaká nerez magnetická neznamená, že má nízký obsah Cr, Ni apod. a že je nevhodná. Svědčí to o tom, že slitina má feritickou strukturu.
A černě nebo podobně zbarvená je po válcování za tepla. Je třeba ji jen vyleštit. Ale taková, tak zbarvená je jen v surovém stavu. Tak jen tak pro zajímavost.
*
Proto je nutné vzít v úvahu, že všechny korozivzdorné oceli svoji odolnost zachovávají pouze při kovově čistých plohách! Okuje, náběhové barvy, které vznikají při svařování, ale také zbytky strusky, brusiva, znečištění od ocelového kartáče, zbytky brusiva atd., musí být odstraněny!
Píšu to proto, že takové "maličkosti" mohou výrobek nebo použitý materiál degradovat.
*
V zásadě při svépomocné, domácí výrobě jsou všechny nerezové oceli vhodné a použitelné. Není třeba nijak moc řešit jejích složení a odolnost jako při konstrukcích v chemickém průmyslu kde jsou v nejrůznějších směrech extrémně namáhány.
Pro naše použití stačí min. 10% chromu, což splňují všechny. Obsah Ni se pak od toho odvíjí. Další legování už pro "domácí použití" nemá význam!A nic, žádné škodlivé látky se z nich neuvolňují!
Jen musí být dobře svařitelné. I když v domácích podmínkách k žádným extrémním zatížením docházet nebude. Jak tlakovým tak teplotním a taky nebudou vystaveny vlivům silných chemikálií.
Tak bych to nijak zvlášť neřešil.
Věci jako mezikrystalické koroze apod.
Tzn., že pokud to jde svařit, je to pro výrobu vařáku vhodné. Jen bych chtěl zdůraznit:
Vařák by měl být důkladně svařen, žádné pájení!!!

Rafael.

Unknown řekl(a)...

Děkuji za odpověď Rafaeli.
Ano, ten příspěvek si vybavuji...
Tak trošku vlastnosti nerezových materiálů znám, ale neznám účinky kvasu popř. lihových par na nekvalitní materiály, které při stavbě DP mohou být použity.
Ano, jestliže je nerez magnetická, tak obsahuje víc uhlíku a ten reaguje (všichni, co máme doma v kuchyni něco z mag. antikora a necháme na nějaké místo působit z nějakého důvodu solný roztok, nebo i nesetřený agresivnější čistící přípravek, tak poznáme, jak nerez reziví...) -naštěstí díl, který chci použít je nemagnetický, ale není jen tak kvalitně legovaný, jako třeba V4A . Podstatou ale je odpověď, že kvas,resp. lihové páry nejsou natolik agresivní, abych se musel obávat o možnou korozi.

Svařuji WIGem + argon a k tomu, aby nevznikaly oxidy z vnitřínch stran svárů které jsou živnou půdou pro korozi( např. při sváření trubek) se do těchto vnitřních prostor vpouští tzv. formiergas obsahující N2+H2.
Následné náběhové barvy svárů se dají čistit mechanicky, nebo ještě lépe elektrolyticky řděným roztokem kyseliny fosforečné + spec.textilem přitlačovaným k čistěným místům elektrodou vyvíjejíci ss proud.
Nebo je ještě další způsob, kdy nanášíme na čištěné sváry agresivní gel koncentrované kyseliny fosforečné (tuším...) a cca. po uplynutí reakce 10-15 min. ( záleží podle okolní teploty) opláchnout vodou - nejlépe tlakovou. Po reakci ovšem zůstávají kolem svárů nepěkné mapy po působení gelu.

Pro můj plánovaný dvouplášť budou sváry ( ne pájky) dostatečné na to, abych přeci jen mohl tlak i teplotu - trochu jen zvýšit..Samozřejmě po důkladném testu a zapojení všech potřebných bezp. ventilů.

S pozdravem ratiss

Anonymní řekl(a)...

Podle reakce magnetu na nerezové oceli se na jejích složení a legování nedá usuzovat! Vždy záleží na struktuře materiálu. A podle něj se tyto oceli dělí na:

-Austenitická nerezová ocel
-Feritická nerezová ocel
-Martenzitická nerezová ocel
-Austeniticko-feritická nerezová ocel (duplexní ocel)

Nemagnetické jsou vlastně jen nerezové austenitické oceli. Ale i ty můžou někdy po tváření za studena vykazovat slabý magnetismus. Ten v praxi bývá výraznější na opracovaných plochách nebo v okolí vyvrtaných dír. Tato magnetická nerovnoměrnost může být důkazem, že se jedná o austenitickou nerez ocel. Dále může u těchto ocelí způsobit slabý magnetismus 3-10% zbytkový obsah feritu.

Nejvyšší magnetismus vykazuje samozřejmě ocel feritická a na magnet budou reagovat i zbývající dvě. Ale to není žádné vodítko jejích použitelnosti v destiláterství.
*
Proč vlastně nerez i když je to pořád jen ocel - slitina železa s uhlíkem, nerezaví?

Je to díky pasivní vrstvě.
Povrch nerezové oceli reaguje stejně jako uhlíkové oceli s kyslíkem a vytvářejí spolu vrstvu oxidu. U obyčejné uhlíkové oceli reaguje kyslík s přítomnými atomy železa a tvoří porézní povrch, který umožňuje pokračování reakce - koroze. To může vést až k úplnému zreznutí výrobku. U nerezové oceli reaguje kyslík s atomy chromu v oceli. Atomy chromu a kyslíku vytvářejí vrstvu oxidu chromitého, která zabrání pokračování reakce. Tato vrstva oxidu je z důvodu své malé reaktivity vůči okolnímu prostředí označována jako pasivní vrstva. Trvanlivost pasivní vrstvy a její odolnost vůči nejrůznějším nepříznivým vlivům závisí právě na složení legované oceli. Korozní odolnost je tedy založena na schopnosti pasivace povrchu oceli kde se pasivní vrstva při porušení sama obnovuje.

Této pasivity lze dosáhnout již při obsahu nad 10 % chromu, při kterém se na povrchu vytvoří vrstva oxidu chromitého.
Z těchto důvodů bych chemické složení materiálu k výrobě destilačních zařízení nijak moc nedramatizoval. Hlavní je jeho svařitelnost a opracovatelnost. Horké lihové páry nemají na takové materiály žádné degradační účinky a kyseliny v kvasech taky ne.
*
S tím účinkem soli, obyčejné NaCl, na některé nerezi máte naprostou pravdu. Na takové aplikace, třeba proti dlouhodobé odolnosti proti mořské vodě se vyrábějí speciálně legované jakosti. Podobně jako pro použití v chemickém průmyslu. Ale to už je o něčem jiném.
*
Pokud bych to silně zjednodušil, tak nad vařákem který musí být odolný k slabým kyselinám, by na cokoliv už stačilo i „takové bláto“ jako je hliník..
Rafael.
P.S. A díky za zajímavé info

Anonymní řekl(a)...

Dobry vecer,
chcem sa popytat ci niekto nema skusenost z materialom FOSFORBRONZ. Chcel by som ho pouzit na maticove spojky dekel deflegmator chl1 vlastne na 3 rozoberatelne kusy pre pohodlne cistenie .
Nepusta do lutru nejake skodlive latky je chemicky staly a ci sa da pajkovat cinom?

Anonymní řekl(a)...

Fosforbronz má primárně sice jiná použití - pružné kontakty, péra, kytarové struny apod., ale jeho využití, pokud k němu máte přístup, jako konstrukčního materiálu v potravinářské výrobě nic nebrání. Je dobře pájitelný, obrobitelný a netečný. Jen trochu nedostupný a drahý.

Rafael

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer, chcem sa spýtať, akým druhom cínu a taviva treba pájkovať jednotlivé diely aparátu aby sa z neho nevylučovali nežiaduce látky do destilátu. Ospravedlňujem sa, ak to tu bolo už niekde spomínané, no nepodarilo sa mi túto informáciu nájsť. Ďakujem za odpoveď

Unknown řekl(a)...

Ahoj potřebuji poradit. Jde mi o to chci dělat novou palírnu a nechci používat klasické těsnění. Rád bych využil mezi kotel a poklici zvyšene příruby takže by bylo v místech mezi hrncem a poklicí nalita voda.Fungovalo by to prosím poradte.

Anonymní řekl(a)...

Některé aparáty těsněné na tom principu, výrobce Deroy - Francie, jsem v historické literatuře viděl. A svého času mně to dost lákalo.
Ale nezkoušel jsem prakticky. Měl jsem strach, možná zbytečný, ze ztrát lihu odparem z vnější strany vodního uzávěru. Nevím, třeba by se tam lihové páry nebo kondenzát z vnitřní strany ani nedostaly. Že víko by se díky adhezi a tenké vodní vrstvě na styčných plochách tak silně přilnulo k vařáku, že by to skutečně těsnilo a nepustilo kondenzát z vnitřní strany vodní drážky do vnější. - venkovní.
Ale při vyšším tlaku, při nekontrolovaném ohřevu, by se mohlo nadzvednout. Z toho jsem měl strach. A taky jsem v té době zkoušel různé kolony v kterých byl dost velký tlak...
Ale třeba by stačilo jen to víko nějak zabezpečit proti nadzvednutí a ten "těsnící vodní film na styčných plochách by ten tlak vydržel..."
Když to starým francouzům sloužilo a vyráběli to....
*
Chtělo by to vyzkoušet:-))))

Rafael.

Václav řekl(a)...

Těsnění vodou funguje.Půjčoval jsem si komplet destilační zařízení které bylo vyrobeno někdy po válce, vařák byl opatřen otvorem kolem něho bylo mezikruží do něhož se položily pásky molitanu a nalila voda, do mezikruží s vodou se postavil deflegmátor naplněný skleněnými střípky.Občas jsem preventivně dolil do mezikruží vodu, tento systém bez problému fungoval.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím.
Václave a nezkoušel jste - byla zvenku toho mezikruží jen čistá voda nebo i líh?
Dík.

Rafael

Václav řekl(a)...

Jestli byl v těsnící vodě i líh, po tom jsem nepátral.Mezikruží bylo na vařáku i na deflegmátoru, takže to co stékalo, mohlo téci jen do vařáku.Zda část par kondenzovala v těsnící vodě je otázkou?

Unknown řekl(a)...

Dobrý den.
Já bych jen na okraj podotkl že feritické korozivzdorné oceli (tzv chromátové např. 1.4016) v prostředí i slabých kyselin korodují a raději bych sáhl po klasické austenitické 1.4301 (obyčejná CrNi nerez).

Václav řekl(a)...

Dobrý den.
Použil jsem jako výplň deflegmátoru kuchyňské drátěnky od MAPA Spontex s.r.o. z nerez oceli AISI 410 s 0,12% uhlíku, 13% chromu,tyto antikorové dráťěnky v horkých parách z vařáku zkorodovaly až do půlky výšky deflegmmátoru. Do vařáku stékala koroze a destilát měl mírnou kovovou příchuť.Nevím co způsobuje takovou korzi v parách procházejících náplní deflegmátoru,proto jsem pokusně vařil v mikrovlnné troubě v octové vodě tyto kuchyňské drátěnky, výsledek byl stejný jako osud zkorodovaných drátěnek z deflagmátoru. Drátěnky jsem nahradil krátkými skleněnými trubičkami z odpadu výroby neonových reklam.

Anonymní řekl(a)...

O podivných "nerezových kuchyňských drátěnkách" se tu na blogu už myslím někde psalo...
Proto Václave nevěřím, že jsou z toho materálu co píšete, co asi uvádí jejích výrobce. Tu ocel znám a její použitelnosti v destiláterství věřím. V prostředí horkých lihových pár ji absolutně nemá co degradovat. A i v horkém mírně kyselém prostředí jako je vařák je bez problému použitelná. Jen musí být vyleštěná a zbavená stop po svařování apod.
Podobně jako ocel 1.401.
*
Nevidím důvod se těm ocelím vyhýbat, i když pravdou je, že pro extrémní podmínky je jakostnějších a daleko dražších a vhodnějších ocelí spousta. Ale to je spíš už o chemickém průmyslu...
*
Ještě bych rád připomněl, že každý vařák, každý komponent sestavy časem ztratí svůj původní ""lesk", že "zešedne, zajde". Ale to neznamená, že ocel ztratila svoji korozivzdornost. Jen je na ní neškodný nános. Dá se osmirkovat, znovu vyleštit, ale protože nerezová ocel oproti mědi nemá žádný katalytický účinek, není k tomu žádný důvod. Jen "kosmetický".

Rafael.

Václav řekl(a)...

Co se týká kvality kuchyňských drátěnek, dodavatel patrně na můj dotaz neuvedl pravdivé údaje o kvalitě. Drátěnky po mých zkušenostech nemohou být z antikora AISI410. Pokud by ostatní paliči chtěli používat kuchyňské drátěnky, je nutno je před použitím otestovat vařením v kyselých roztocích.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na zkušenosti se silikonem v prostředí lihových pár. Potřebuji přilepit a utěsnit čidlo teploměru (PT100 keramický váleček pru. 3 x 6 mm) do keramické trubičky. Použil jsem epoxy co jsme měli v práci, ale po několika destilacích se z něj stala gumová hmota a přestal těsnit. Uvažoval jsem o neutrálním silikonu, teplotně je do 120C a měl by být i potravinářský přijatelný, jen nevím jakou má odolnost vůči parám lihu.
Díky za informaci.
Kamil

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
používám roky potravinářský silikon bílý a transparent a to jak ve formě vyřezaného plochého přírubového těsnění(silikonová metráž) a pak z kartuše silikon taktéž potravinářský-akvaristický a další hadičkový potravinářský a ještě jsem je nemusel z důvodu rozpadu či rozleptání měnit. Silikonu škodí mj. oleje a mastnota a pak acetony, ani jedno se ve významné míře při destilaci neuplatnuje. Prakticky silikon či silikonová guma potravinářská nemá rozumnou stejně trvanlivou náhradu v jiném materiálu. Teflon je tvrdý a nebo teflonové šnůry mají pamětový efekt a nejsou tak pružné po více použitích, viz. nejběžnější vodoinstalatérská teflon páska, jakmile se šroubením s touto páskou opětovně po utažení manipuluje a potáčí či dokonce povoluje celý závit, je nutné tuto teflon pásku namotat znovu, to klasického konopí nehrozí, to snese alespon potáčení a polohování- typicky u ventilů a armatur.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
ještě k nerez materiálům - poraďte:
na připojení chladiče chci použít nerez šroubení těsněné do kónusu (tj. bez dalšího těsnění). Toto se ale nedá sehnat z materiálu 1.4301 (AISI 304), potravinářská nerez, který jinak mám na zbytku aparatury. Na trhu je 3/4 šroubení z materiálnu 1.4404 (AISI 316L), o kterém se ale uvádí: "Použití pro styk s pitnou vodou je omezeno hraničním obsahem Ni". Vím že je to jen nepatrná část aparatury a s pitnou vodou do styku moc přicházet nebude :-), rád bych ale měl výsledné produkty nezávadné, prosté těžkých kovů, prostě skvělé :-). Co si o tom myslíte? Jsem přílišný pedant?
Díky PaJa

Anonymní řekl(a)...

Ahoj všichni,
materiál pro Kamila. Na adrese http://www.armat.cz/pdf/specifikace-nerezovych-oceli-chemicke-slozeni.pdf je docela slušnej tahák na záměnu materiálů. U stejný firmy se dá najít šroubení DIN s těsněním jakoby na kuželem z mat. požadovaného, ale jen v metrické řadě. Součástí spoje je i těsnící kroužek z materiálu dle užití. Možná to bude fungovat i bez těsnění. Pokud je notorická snaha o uvedený materiál a vymazlenou soupravičku, tak to bude asi jedna z cest.
Ať se daří elév

Anonymní řekl(a)...

Můžete mi poradit jakým pojistným ventilem (velikostí kPa) by se měl osadit kotel ? jde o dvouplášť. Vnitřek je KEG sud a druhý plášť na otopnou vodu je stočený 1,5mm plech. Jakým pojistným ventilem osadit otopnou vodu a jakým osadit páry v kotli.
díky

Anonymní řekl(a)...

Já jem tam dal ventyl z papiňáku a chodíto dobře

Anonymní řekl(a)...

Ten ventil z papiňaku je taky na páry alkoholu v kotli ?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,

náhodou jsem získal nerezový destilační přístroj, dvouplášťový. Mohu se zeptat, jaké médium použit jako výplň dvoupláště? Slyšel jsem, že vynikající je trafo olej, ale ten je velmi drahý, klasický kuchyňský olej prý nevydrží dlouho a po čase rosolovatí, co třeba hydralický, nebo převodovkový olej? Děkuji za radu.

Marek

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
žádné oleje - smrdí.
Použij glycerin, už bylo zmiňováno u "Aparát Pavel"
je tam i odkaz kde ho sehnat.
Peťan

Anonymní řekl(a)...

Já používám vodu, žádný problém s ní nemám, před mrazy vždy vypustím, když potřebuji, znovu napustím.
Václav

Anonymní řekl(a)...

Olejům bych se vyhnul, když už dvouplášť tak vodní tlakový nebo parní či nějaký mix.
Ale i tak jsou to jen jednoúčelové vařáky které k ničemu jinému nejsou moc použitelné.
Drahá náplň, velká tepelná setrvačnost, nízká životnost el. spirál apod., apod.
Ale nechci Vás od toho odrazovat.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Používám olej pro fritování, mám ho tam 22l. V akci stal cca 25,-/l. Po roce používáni s ním není problém. Spirála má 3kW a je určena pro olej /pro fritézy/ cca 1000,-. Řízena je triakovým regulátorem, během destilaci je regulace nastavena mezi 40 - 50%. Objem kotle je 25l, spirála je 3cm pod dnem měděného kotle, zajímavé je, že olej pod spirálou se ohřívá velmi málo, cirkuluje především kolem kotle. Nemám vyřešeno krytí meziprostoru nad olejem, tak mi tam občas něco spadne, nebo zateče voda, to je jediný problém. Nesmrdí, není jedovatý, použitelný do 120C. Přivedení měděného kotle plného studené vody do varu, trvá cca. 2,5h. Určitě spirála uvnitř by byla efektivnější, ale asi horší čištění. Mám rád, když se měděný kotel krásně leskne. Nevýhodou oleje je cca poloviční tepelná kapacita oproti vodě, projevuje se to především při zahřívání kvasu, kdy teplota oleje stoupá podstatně rychleji, než kvasu. Při dosažení teploty oleje 100 - 110C, musím snížit výkon na cca 60% a počkat dokud se neohřeje kvas. 40 - 50 min na plný výkon, pak čekat 1,5 na dohřáti kvasu.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím do diskuze,
používám glycerín, i jsem doporučoval, voda
má dost velkou tepelnou roztažnost. Kotlík má obsah
30 litrů, plním max. na 25 litrů.
Topné těleso 2,4 kW, regulované, ohřev cca 2,5 hodiny.
Vše z nerezu, meziprostor uzavřen zavařením, pouze 2 otvory
1/2" jeden na teploměr a druhý volně uzavřen plastovou zátkou
(umělý korek seříznutý). Cirkulace stejná jako v předchozím
komentáři. Ohřívám rovněž na max. 110°C potom také snižuji výkon
na cca 55% při 2D ohřívám pozvolněji, výkon stahuji na 40%.
Ale každý aparát je jiný a každá změna je potřeba "vychytat"
a postup upravit.
Podle výše uvedeného popisu bude asi fritovací olej také použitelný,
hlavně proti glycerínu i lacinější, já jsem ho dostal, takže neřeším.
Ať se daří.
Peťan

Anonymní řekl(a)...

Nic ve zlém, ale tak nějak dohromady k posledním příspěvkům:

Objem kotle 25l - objem oleje v meziplášti 22l...Proč neefiktivně zahříváte tak velkou "olejovou lázeň?"
A proč Vám trvá ohřev na destilační teplotu přes 2hod.?
Není to neefektivní plýtvání energii a časem?

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Vzdálenost mezi plášti nádob je cca 4cm. Jednak vnější nádoba je stávající sud s různými vybouleními a hlavně jsem nevěděl jaká mezera zajistí dostatečnou cirkulaci oleje při výšce okolo 35cm. Cirkulace funguje dobře, olej je v celém objemu (od spirály nahoru) ohřátý velice rychle, to je vývoj - první pokus. Rychlost odezvy na změnu výkonu, je asi okolo 10min.
Kdybych nehleděl na životnost oleje a držel výkon spirály dostatečně dlouho na 100%, tak by ohřev na dest. teplotu trval kratší dobu.
Rozhodně toto uspořádáni nemůže být efektivnější než spirála ponořena v kvasu, s tím jsem do toho šel, pro moje použití je to uspokojivé řešení.
Kamil

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Kamila a Rafaela.
Tak nějak stavba vyšla - je použita nádoba na výrobu sifonu,
mezera pro "médium" je cca 25mm, dole okolo tělesa je větší prostor,
jsem 500 km od domova nevím přesné rozměry - průměr cca 300mm výška cca 500mm.
Potvrzuji to co píše Kamil, medium se ohřívá solidně rychle a s cirkulací není problém.
Bohužel, asi by pomohlo občasné promíchání kvasu, ten je v nádobě bez pohybu a
bohužel se ohřívá postupně z dola, ale více z boků(větší plocha), nerez je 4mm silný
Je možné že další stavba bude lepší, stále se učíme.
Teď přepracovávám věci navazující na kotlík, pokud nebudu s kotlíkem spokojen,
bude možná (podle ochoty pomocníků (kamarádů)) další stavba, ale uvidíme, je to otevřené.
Ať se daří i s ne úplně dokonalými stroji :o)))
Peťan

Anonymní řekl(a)...

Omlouvám se za ukvapený závěr co se týká poměru množství oleje v meziplášti k užitnému objemu vařáku.
*
Přemýšlel jsem v jiných dimenzích, o větších vařácích kde jsou poměry úplně jiné.
(Čím menší vařák při stejné mezeře plášťů tím poměrově větší množství kapaliny v meziplášti vzhledem k užitnému poměru vařáku..)
A teď jsem si to přepočítal, kouknul na prospekt:

http://www.kovodel.cz/ke-stazeni/prospekty/navod_na_obsluhu_dvouplastovy_kotel.aspx/
*
Je to sice o vodě, ale třeba i tak to někomu pomůže - příkony, rozměry, poměry atd...

A ještě jednou omluva a stydím se:-(((

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Rafaela a Petra.
To: Rafael
Není proč se omlouvat, je to diskuze nad tech. řešením, nic osobního.

To: Petr
S tím mícháním to vidím úplně stejně, ale nechce se mi do toho. Možná by pro začátek stačilo ruční s jednoduchým těsněním. No ještě uvidím.

Kamil

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
rovněž si myslím, že není potřeba se omlouvat.
Jde o výměnu názorů, která je vždy přínosná, může při ní člověka napadnout i jiné řešení.
Pro Kamila:
S mícháním jsem na tom úplně stejně, kdybych se odhodlal pustit se do ručního,
změna pohonu už je jen detail, možná mě to přinutí, ale v dohledné době určitě
ne.

Zdravím Vás oba i ostatní.
Peťan

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
Našel jsem na netu, že v Maďarsku má trubky přestupníku a chladiče a vše v aparatuře
nasunuto do sebe a přes spoje má dánu silikonovou hadici. Tedy žádné letování, šroubení atd. Může to fungovat?

Anonymní řekl(a)...

Také zdravím,
samozřejmě může, záleží jen na tom, jak se to dokáže utěsnit, a to by silikonová hadice splnit mohla (v případě potřeby lze opatřit navíc ještě "stahovacími pásky").
Dříve se na těsnění používala "těsnící kaše" či "těsnicí těsto", které se naneslo do místa spoje a tím se to utěsnilo ...
Tož ať se daří ...

Anonymní řekl(a)...

Jo, suvné, zásuvné spoje jsou dobré. A zvenku je můžete "zatěsnit, omotat" čímkoliv protože se k tomu těsnicímu materiálu páry nedostanou - neproudí přes ně...
A ta klasika, to těsnicí těstíčko se dělá z mouky, nejlépe hladké, a vody.
*
Jsou to sice netechnické a v práci zdržující "patlalské" způsoby spojů, ale fungující a léty prověřené.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Kde se dá sehnat potravinářské silikonové těsnění jak v metráži tak na příruby?

Unknown řekl(a)...

Například gumex Strážnice, Brno a Praha

Anonymní řekl(a)...

Zdravím ... Mám dotaz jak řešíte utěsnění míchadla ? (materialem atd.)

Jirka

Anonymní řekl(a)...

Zajímá mne jak např. firma Kebrček vyrábí a stáčí chladič, který je navinut do spirály nad víkem kotle. Vyrábět to nebudu, jen jsem zvědav.

Anonymní řekl(a)...

Na nejakom pripravku stocia dva rozdielne priemery medenych rurok a jednoducho ich do seba "nasrobuju". Ukoncia redukciou, do vacsej privaria alebo pripajakuju privod a vyvod chladiacej vody.

Anonymní řekl(a)...

Je lepší udělat do vařáku na dno síto proti připalování nebo nějaký vložný koš?

Anonymní řekl(a)...

Dobry den. Mne sa osvedcil nerezovy kos urceny pre vinarov. Niekde som to tu konzultoval aj s panom Rafaelom... Kos drzi tvar vdaka obruciam, ma aj prakticke uši ktore zlepsuju manipulaciu. Mal sice vyssiu cenu ale sedel mi dokonale rozmer a mal som ho hned tak som uprednostnil kupu pred vyrobou... M3C3

Anonymní řekl(a)...

Narychlo som nasiel napr tu https://www.agrokomp.sk/obchod/rmutove-sito-nerezove/
Pre lepsiu predstavu...vyrabaju ich v roznych rozmeroch, treba len hladat :) Mam dojem, ze kos aj zrychluje nahrievanie kvasu kedze je po obvode kotla len tekuty podiel. Kvas ale treba pomalsie nalievat z co najmensej vysky. Vtedy sa dokonale oddeli tuhe od tekuteho a destilacia prebieha uplne bez problemov. Nech sa dari. M3C3

Anonymní řekl(a)...

Síto na dně je dost nespolehlivé. Lepší je určitě nějaký koš. Ale neměl by ležet přímo na dně - měl by být na nějakém podstavci.
Já mám koše dva zasunuté v sobě, (kvůli manipulaci - váze), "ušité" z jemné nerezové tkaniny. (Podstavec, děrovaný plech s nožičkami používáme i k zavařování).
Ta síta na tom podstavci v kotli fungují m.j. i jako parní odšťavňovač. Tzn., že nejen nahradí míchadlo nebo neefektivní dvouplášť, ale taky při vypouštění kotle důkladně oddělí pevné části od tekuté a tím velmi zjednoduší manipulaci s výpalky a jejích likvidaci. (Tekutá část do kanálu a pevná - "vylisovaná" na kompost).
Navíc mám takové "podezření", že pevná část v části toho koše prostupovaná párami, protože neplave nebo není ponořena úplně v kapalině, přispívá k lepšímu přenosu aromat. Ale je to jen má domněnka, žádné důkazy pro to nemám.
Ale v každém případě to vidím jako další plus pro používání tohoto způsobu - dá se použít v případě zavěšení toho koše k průtahovým destilacím...

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za radu, myslel jsem, že je to stejné jako u pařáku brambor a také jsem viděl návod v knížce Domácí výroba lihovin na podložku do vařáku.

sawe řekl(a)...

musí být čepica měděná (jaký průměr stačí 1mm) a nebo může být i nerezová

Anonymní řekl(a)...

Tož vážení, otevřel jsem dnes "SEZNAM/novinky.cz" a co nevidím: https://www.novinky.cz/domaci/481670-z-domaci-palenice-muze-byt-polizanice.html
Tak nevím, zase s námi CELNÍCI laškují ... asi chtějí odradit ty, co o tom nic nevědí (či nechtějí se učit ?!), protože občas tam jsou i "blbosti" ...
Tak se držte !!

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, sestavují aparát 30 litrů a mám jedno průhledítko DN 50 a nejsem si zcela jist, jestli ho nainstalovat na kotel aby byl vidět na kvas, nebo na vrchní část deflegmátoru,popřipadě...je tam průhledítko vůbec zapotřebí? Děkuji za odpověď. Marek

Anonymní řekl(a)...

K té zabavené domácíí pálenici: vypadá to na výrobek od Janči, tak pozor !!

Anonymní řekl(a)...

Zabavená domácí pálenice je opravdu od Kovoděl Janča, nechápu proč si dávat pozor? Janča ho určitě neohlásil ani jinak nepráskl. Ten kdo si ji koupil, tak bez dokladu, peníze z ruky do ruky a potom ohlašovací povinnost není, není co nahlašovat :)

Václav

Anonymní řekl(a)...

Jak pájet šroubení na cu trubku 42, měkkým pájením nebo tvrdým?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
dle mé praxe stačí i ta měkká pájka, když je to spájeno dobře. Máte-li možnost to spájet "stříbrem" nemůže to škodit. Přeci jen vydrží "hrubší zacházení".
Viděl jsem "aparáty i z 30-tých let (minulého století) různě pomlásené, ale spájení vydrželo bez problémů ... tož přeji "šikovné ruce".

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za radu.

Anonymní řekl(a)...

Oplatí sa zhotoviť si epruvetu? K varáku tak 80 l. Lebo to merať v sklněnom valci.

Anonymní řekl(a)...

Ne, stačí válec.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
sestavuji si vlastní aparátek a mám 2. otázky.
1. Jestli lze použít mosaz(spoje měděných trubek).
2. Jestli bude vyhovovat chladič podle Dimrotha. http://simax.eu/cz/laboratorni-pristroje-sklenene____chladic-spiralovy-dle-dimrotha-se-dvema-nz_____technicke-sklo______laboratorni-sklo.html

Předem děkuji za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Jak vyvrtat díru do smaltu? Bude na opravu odprýsklého smaltu stačit kouppit sadu na opravu smaltu?

Anonymní řekl(a)...

No, smalt je křehký a praská.
I když praktické zkušenosti s jeho prasklinami po vrtání nemám, myslím si, že to bude jen velmi omezeného rozsahu a neměl by být problém to něčím zaplácnout. Vzhledem k velmi omezené ploše bych to ani moc neřešil. Zkrátka to něčím "zaplácnout. Třeba nějakým šroubením s těsněním když už ne lepidlem nebo tmelem.
Taky by určitě šlo ten smalt odbrousit nějakým kvalitním kotoučkem a až pak vrtat do čistého kovu.
*
Ale jak jsem kdysi psal, popisoval aparát mladý Rafael, který byl ze dvou 50l hrnců tak jsem díry zvětšoval brusným kotoučkem a smalt vydržel....

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Nema niekto tip kde kupit 2m 2-3" medenej rury ?

Anonymní řekl(a)...

odkvapové medené rúry sa robia 8cm priemeru

Drotar řekl(a)...

Ano to som uz zistil, ale na 50l kotlik to bude asi velke. Ideal je spominane 2-3". Pri najhorsom zoberiem 5m a vyrobim 5 kusov :)

Anonymní řekl(a)...

2" = 5cm
3" = 7,6cm čo je tých 8cm odkvapu, ten sa meria zvonka

A aký máš plán s tou rúrou, kolóna?
Rád by som o výrobe podiskutoval :-)

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za radu p. Rafaelovi z 21.10.2018 20.08 hod. Zkusím to obrousit, líznu potravinářskou barvou a dám těsnění nebo potravinářský silikon či tmel.

Anonymní řekl(a)...

Ano planujem dvojplatovu kolonu. K objemu kotlika 50l si myslim, ze staci spomínaných 2" kedze je dolezitejsia vyska (1,2m) ako objem (ak sa mylim kludne ma opravte). Niesom rozhodnuty ci to bude med alebo nerez. Nerez je dostupnejsi, ale narocnejsi na upravu a spajanie. A k nemu bude este potrebne vyriesit reakcny clen s moznostou rozoberania a neskorsej vymene naplne. Akurát este nemam jasno aky priemer rurky zvolit pri prechode z hlavy cez ihlovy ventil do chladica. V niektorých návodoch je len 1/4" co sa mi zda malo. Chladic bude 1m Liebig s vnutornym prierezom 16mm. Snad to bude stacit. Plan je, ale funkcnost ukaze jedine prevadzka. Davnejsie som mal dvojplastovy 150l kotol s cca 3l nadobou na prestupnom potrubi, odtok z nej bol vracany spat do kotla. Fungovalo to ako vzduchom chladeny deflegmator. To co sa v tej nadobe zhromazdovalo bol strasny smrad. Archivne flase ( najstarsia z roku 1998 ) su kvalitne a pouzivam ich len pri vynimocnych udalostiach. Kedze sa zasoby stensuju tak som sa rozhodol si nieco dorobit znovu.

Anonymní řekl(a)...

No ja ešte len premýšľam ako všetko poskladať, tiež chcem kolónu.
Mám už 100L nerez hrniec - varák, spomínanú 8cm medenú rúru 2m, ale ešte neviem ako to napojiť na varák. S tým momentálne bojujem.
Píše sa že je vhodný pomer 10:1, priemer hrnca ku priemeru kolóny.
Ale naplniť to je tiež problém, toľko materiálu sa tam vojde.... aký a kde ho zohnať za minimum nákladov.
Plánujem zalomený 1.chladič, ako pri Aabratek, chladenie s nerezovým vlnovcom vnútri.
Ako 2. stupeň chladenia stačí Liebig, už chladíš len horúcu kvapalinu. 1m dĺžka musí byť ok, ale závisí aj podľa teploty a prietoku chladenia.

Max řekl(a)...

Normalizovane vodarske trubky cu se pouzivaji prave proto ze je lze libovolne spojovat normalizovanymi sroubenimi či tzv. rychlospojkami clamp, viz. EBay. Svodova cu trubka bude treba podelne spajet falcovany sev a navic vahu naplne keramickych 8mm krouzku odhaduji ze znalosti me kolony na nejmene 4-5kg, coz je na manipulaci a taky tenkou poklici 0.5mm uz hranicni vaha. Take jsem o svodove okapove cu trubce 80mm uvazoval. Ale rozhodne 80mm bude podstatne rychlejsi na cas rektifikace, ale zvolil bych kloubouckovy system a rizeni regulaci chladici vody, tedy presne to stejne jako profi pálenice.

Max řekl(a)...

Reakcni clen je do cu aparatu zbytecny a celkove až nebezpecny z duvodu, NEkontiunalni destilace, kdy jsou mezi jednotlivymi des. cyckly prestavky v radu dni, tydnu i mesicu a uz par dni staci na to aby byla napln zelena medenkou coz pak absolutne neplni funci reagovani kovove medi s chem. latkami a uz vidim kazdeho jak pracne napln cu regeneruje nebo meni za novou.

Anonymní řekl(a)...

Zalomeny chladic č.1 je len uspora miesta a samozrejme dalsia konstrukcna komplikacia. Ak je pomer kotla a kolony v pomere 10:1 tak potom priemer kolony 50mm je aj s rezervou kedze kotlik ma 43cm. Spominas usporu nakladov. Cina to isti :) predbezny rozpocet na nerez verziu je cca 130€. To je prijatelna cena za takuto zabavku na zimu. V medi by to bolo urcite drahsie.
TO: Max - osobne sa priklanam k nerezovej verzii. Konstrukcne riesenie reakcneho clenu bude cez clamp svorky, takze manipulacia bude jednoducha.

Anonymní řekl(a)...

https://sk.pinterest.com/pin/402720391649001066/ takto by to mohlo vyzerat.

Anonymní řekl(a)...

Vďaka, pekný návod. Zatiaľ som nenašiel popis náplne. A KEG je nevhodný pre malý otvor pre ovocný kvas.

Môžeš dať rozpis potrebných dielov, ktoré treba pohľadať na ebay/ali? Tých 130€ je celkom rozumných.

MAX- ta medienka a iny bordel vznika asi na každom medenom povrchu destiláku. Ale s meďou pracujeme, pretože spájkovanie je jednoduhšie ako zváranie nereze. Ak je aj v medenej kolóne reakčný člen, aj tak vzniká na zvyšku aparátu medienka?


Anonymní řekl(a)...

Nalievanie do KEGu samozrejme treba vhodne upravit. Ak pomoze tak mam zatial vyspecifikovane toto :
1. nerez rura 50mmm - 1m
2. Ihlovy ventil s obojstrannym pripojenim 10mm
3. Fiting obojstranny 10mm 3ks
4. Dual digital teplomer
5. 19MM-159mm OD Sanitary TriClamp Ferrule + End Cap + Tri Clamp + Silicon Gasket 1ks
6. 2'' inch Stainless Steel 304 Silver V Band Flange Clamp Kit Turbo Exhaust Down Pipe with Diameter about 50mm 3ks
7. Nahradne silikonove tesnenia
8. 5m medena makka rurka na chladic c1 6mm
9. 2x1m medenej rury na chladic c2 + koncovky
V hore uvedej cene nieje zahrnuty keg.

Anonymní řekl(a)...

http://www.kovodel.cz/ke-stazeni/prospekty/
Někdy je dobré místo laborování zkopírovat komerční výrobek anebo se jim inspirovat.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Ano toto je fajn, ale z toho prospektu sa daju tazko vycitat nejake proporcie a miery a uz vobes a neda zistit vnutorne riesenie jednotlivych casti. Tie proporcie by sa mali odvijat vzdy od objemu varnej nadoby aby system pracoval efektivne. Je zbytocne postavit kolonu s priemerom napr 200mm pre varnu nadobu s objemom 50l. A ist do nejakych malych priemerov tiez nema zmysel kvoli zbytocne pomalej destilacii.

Anonymní řekl(a)...

Jaký rozměr vnitřního závitu je v kegu? Co tam pasuje za šroubení nebo vsuvku apod. Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Niekde som našiel 2" a stúpanie závitu 14TPI - všetko v palcoch.
Takže nič štandardné...
Zvykne sa použiť originál vsuvka do KEG, odstránená trubka aj vnútro ventilu. Zostane vrchný diel so šróbením a pripojiteľné cez 2,5" TriClamp spojku na 2" potrubie.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za radu

Anonymní řekl(a)...

Dnes som rozobral keg. Hrdlo by mohlo byt pouzitelne so spojkou triclamp. Lenze priemer je iba 40mm a nadstavbu robim 50mm takze sposob uchytenia musim vymysliet inac aj kvoli cisteniu. Mam k dispozicii nerez ruru 200mm takze uz na nu len nejaky poklop a debnove spojky.

Anonymní řekl(a)...

Na www.destylatorymiedziane.pl som našiel redukciu na triclamp z kegu, no neviem rozmer polského destylatora na ktorý je to urobený a pak tá doprava z Polska je tocha zložitá, možno ako taká inšpirácia.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, hodlám si postavit aparát po vzoru ADAMA ze zavařovacího hrnc. Můžete mi, prosím, poradit, jaký průměr by mělo mít potrubí přestupníku, jak dlouhé by mělo být a jaký vnitřní průměr by měl mít šnek chladiče. Moc děkuji za rady. Krajíc

Anonymní řekl(a)...

Také zdravím ... no já bych použil průměr přestupníku ¾“, jeho délku od 50 do 75 cm, průměr chladicí spirály tak ¼“ (níže bych já nešel !!); mezi to 2 redukce: z ¾“ na ½“ a ½“na ¼“ … To by vám pro stavu snad mohlo stačit !!

Anonymní řekl(a)...

Super díky, a daly by se použít závitové redukce z mosazi popř. vše spojit silikonovou hadicí? Krajíc

Anonymní řekl(a)...

Závitové redukce z mosazi nejsou problém, ale tu „silikonku“ bych použil jen jako „provizorium“ (pro odzkoušení), pak bych udělal definitivu !!

Anonymní řekl(a)...

Může být do šroubení teflonové těsnění? Nebo jen korek a potravinářský silikon?

Anonymní řekl(a)...

Kam dát teploměr do deklu vařáku nebo před přestupník? Mám se bát mosazného šroubení? Nebo mám použít nerezové šroubení?

Anonymní řekl(a)...

Jak a čím vyvrtat díru do nerezové poklice hrnce na šroubení 5/4? Korunkovým vrtákem nebo pár malých děr a pak jet pilníkem.

Anonymní řekl(a)...

Mám dobrou zkušenost s vrtací korunkou, jen je potřeba dodržet řeznou rychlost.
Kamil

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za Vaši radu.

Anonymní řekl(a)...

Vážení, jen taková perlička - nevím však zda pro zasmání ...
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/UZSVM-Zabaveny-destilacni-pristroj-obohati-sbirku-regionalniho-muzea-563332
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v Benešově získal destilační přístroj v rámci přestupkového řízení. Zařízení bylo převedeno do sbírky Muzea Podblanicka ve Vlašimi, které o přístroj projevilo zájem.
Ze spisové dokumentace vyplývá, že přístroj byl majiteli zabrán na základě oznámení dcery na Policii ČR. Důvodem zabrání přístroje bylo to, že domácí výroba lihu je považována za velmi závažné a nebezpečné jednání jak z hlediska ochrany zdraví osob, tak z hlediska finančních příjmů státního rozpočtu.
Zároveň lze způsobit i mnohé nedbalostní trestné činy, např. ublížení na zdraví z nedbalosti, ohrožování závadnými potravinami z nedbalosti, zkrácení daně, neoprávněné podnikání či obecné ohrožení z nedbalosti. Včasným zabráním přístroje tak bylo zabráněno možným dalekosáhlým závažným následkům, za něž mohly majiteli hrozit podstatně přísnější sankce.
Takže vážení domácí paliči, pozor na své dcery ... přeji hezký víkend.

Anonymní řekl(a)...

Zbylo mi mosazné šroubení z topení materiál CW 617N CuZN40Pb2 a CW603N CuZN36Pb3 obojí na vodu pitnou do 120 stupňů celsia. Obsah Pb v mosazi je 2% a 3% dle netu. Mohu to použít?

Anonymní řekl(a)...

Dnes jsem viděl v Tescu nerezový kotlík 40l.
A hned mě napadlo, že by to mohl být vhodný polotovar ke stavbě. Hlavně jako klobouk.
V akci cca 1500Kč. A byl tam i levnější smaltovaný.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Obsahu Pb ve šroubení bych se vůbec nebál. Je jen minimální a většinou i styk médií taky.

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Pravá pálenice je vyrobena ze speciální měďi (speciální přísady v ní) ...
Takovou pálenici vyrobí jen profi firmy třeba v německu...U nás vyrobené pálenice profesionálně z mědi jsou nic moc....Vše záleží na složení mědi, protože se malé promile dostane pálením i do destilátu !!

Anonymní řekl(a)...

Speciální měď na pálenice ... no myslím, že pro "domácí použití" bych tohle vůbec neřešil, to může platit tak pro "profesionální pálenice/lihovary" a to ještě jen pro ty, co chtějí být IN (zviditelnit se, že oni na to mají).
Pro DOMATÍN vždy platilo, že se stavělo z toho, co bylo zrovna po ruce, nebo co se zrovna v té které době dalo sehnat (směs mědi, mosazi či bronzu). Je pravda, že o nynějším sortimentu, jsme si mohli před 40 - 50 lety, jen zdát. To co nesehnal člověk v PRÁCI většinou neměl.
Tož se mějte a využijte opět to co seženete, nebo vám náhodou "spadne do klína". Chce to jen vlastní rozum na uvážení co se ještě hodí a co již je za.
Zdravím a přeji ať se daří. PÁLENÍ ZDAR.

Anonymní řekl(a)...

Měď je měď a nějaké její mikrolegování nemá na funkci aparatur žádný vliv.

Rafael.

TomFin řekl(a)...

Dobrý den, sestavil jsem si kolonu ze 80 litrového autoklávu a kloboučkové 3 patrové kolony s deflegmátorem z Číny, výška kolony asi 1 metr. Kolona má vnitřní průměr cca 8 cm, dnes jsem to poprvé zkoušel, dostal jsem z kvasu 3 litry 60% (šlo by i víc) nicméně, prakticky mi to nefungovalo, chovalo se to jako kdyby byl malý tlak par. Fungovalo to jen když jsem to víc ohřál až byla teplota par nad deflegmátorem 84°, takže vlastně nepracoval (chápu li tu jeho činnost správně). To by mi ani tak nevadilo, ale prakticky to nešlo takto držet, protože mi voda v plášti kotle začla totálně vařit. Když vařila, tak to fungovalo, když ne ani kapka. Myslíte že mám velký průměr kolony na malý kotel, pomohlo by kolonu prodloužit, mám ještě jedno patro a aromatický klobouk? Děkuji za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Dle mého vzdáleného názoru je problém ve slabém ohřevu. Výplň mezipláště má být výševroucí. Určitě víc než jen 100°C jako prostá voda. Buď vyměnit náplň, nebo tam mít tu vodu pod tlakem
Jinak je takový ohřev velmi neefektivní a nedostačující.
Velká slabina špatně konstruovaných dvouplášťů to je. A odsouvá je až k nepoužitelnost anebo velmi špatné efektivitě a výtěžnosti.

Proto i tak na dálku si myslím, že ta kolona je v tom nevinně.
(Osobně se mi ty čínské apod. kolony líbí daleko víc než opičárny s nejrůznějšími nesmysly u nás populární z Polska a jejích klony. V profi palírenské praxi se taky výhradně používají...).

Rafael.

TomFin řekl(a)...

Dobrý den, velmi děkuji za názor, no je to velmi pěkná věc mohu vyfotit a poslat. To jste mě uklidnil, zkusím to nějak vyladit. Je pravda, že ten autokláv byl původně konstruován jako silně tlaková věc.

Anonymní řekl(a)...

Mohu použít ploché těsnění z materiálu PTFE což je teflon -20C stupňů až 150C stupňů?
Nechce se mi vyřezávat těsnění ze silikonu a toto těsnění z PTFE je dostupné v obchodě
u vodaře. Děkuji Pensista

Anonymní řekl(a)...

Pěkné čtvrteční odpoledne. Po letech obohacujícího nahlížení a čtení zde jsem v situaci, kdy si dovolím požádat o radu. Zde v této sekci. I svépomocí jsem sestavil aparát, který se zhruba pokusím popsat a formulovat i svůj dotaz. Kotel je dvouplášťový glycerínový (cca 30 l náplně), původně z kuchyně. Objem kotle cca 250 l, otop dřevem. Celá sestava je v nerezu s možností vložení reakčního členu do hlavy. Sestava je spojená pomocí C-spon na těsnění. Těsnění kotel-hlava je drážkou naplněnou vodou. Kotel (zatím) nemá míchadlo. Hlava / klobouk je cca 100 cm nerez trubka průměr 12 cm. Přestupník (2m) a následně chladič (1 m) je 45 mm nerez trubka. Chladič je dvouplášťový s nuceným oběhem chladící vody o objemu 1 m3 (chladí velmi dobře). Bohužel zatím nemám implementované teploměry :/. Zkouším a testuji tak, že provádím první destilaci jablečného kvasu. Lihovitost bohužel zatím nemám jak měřit. K dotazu - aparatura se nahřeje za cca 1 h. Z epruvety vytéká cca 20 - 25 % lutr, teče tenkým čůrkem cca 2 mm. To se mi zdá málo a očekával bych třeba zpočátku intenzivnější tok. Kromě lihovitosti kvasu, kterou nezměřím (předpokládejme, že není bůhví jaká) a nezměním jsem provedl opatření - zaizoloval jsem hlavu mirelonem. Nahřívání aparatury se zrychlilo a pocitově i tok lutru. Kotel z pohledu topení je na maximu, ani otevření dvířek nepomohlo. Napadlo mě zaizolovat i přestupník, v extrémním případě zkrátit. Děkuji za případné nápady na úpravu aparátu - opatření pro intenzivnější první destilaci. Díky T

Anonymní řekl(a)...

Tak v prvé řadě obdivuji a závidím kotel. Neco takoveho jsem sháněl (hlavně to tuhe palivo) ted jedu druhy rok na elektrine a setrim na kotel od Janči protože jsem nikde nesehnal dvojplast na polinka. Ten kvas má tak do 15% takže mě to nepřijde jako pomalý tok ale možná se mýlím.

Anonymní řekl(a)...

Ad kotel - počáteční investice 2 t. v kovošrotu. Doporučuji hledat tam, vyplatí se. No ale celek vyšel na podstatně víc.

Anonymní řekl(a)...

To je jasné, že to pak naskakuje, já mám vršek z číny a kotel z autoklávu ale taky to pak skákalo (míchadlo, nálevka, čidla) ale za tu zábavu to stojí, jen mi chybí ta atmosféra při přikládání a taky ten čas, cca 3 hodiny než se nahřeje a 3 než se vypálí, celkově cca 6 hodin, 80l kvasu, cca 7 litrů 52% a 24kWh :-D

Anonymní řekl(a)...

dobry den vazeny tyme desliku,
udelal jsem chybu (a urcite nejsem sam...)...koupil jsem 45l abratek jednoplast elektrika se tremi refluxnimi prsty a teprve pak jsem prostudoval deslika odshora dolu a zase zpet....ted bych to chtel predelat (nechci to prodavat a prehodit to na jineho duverivce...)...chtel bych udelat tohle: puvodni deflegmator (trubka prumer 40, vyska 500mm, v horni casti chladic) bych nahradil 500mm trubkou prumer 50mm (naplnena 1/2 med a 1/2 keramicke krouzky), nad ni sklenene pruhleditko, nad nej chladic (ten bych vyrizl z abrateku...) ...pak bych pokracoval v medi 1/2" do chladice 2 - ten bych pouzil taky puvodni z abrateku ....vznikl by takovy zmenseny aparat "majkl"...vsechno bych udelal na tri clamp spoje, abych mohl eventuelne prvni chladic s pruhleditkem vyndat, nacpat deflegmator medi, napojit pres prestupnik rovnou chladic2 a pouzit pristroj na klasickou 1D + 2D....jeste uvazuju o michani, ale zatim jsem to nevymyslel (na deslikovi jsem toho moc o michani nenasel...)
nerez jsem si spocital cca 140 euro (cina + ebay.de+ cr)... svarim si to sam a med si udelam taky sam...
myslite si ze jeto blbost a mam radsi zacit uplne od znova a abratek zrusit?
dekuji a jsem s pozdravem
smolar

Blackuje řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Blackuje řekl(a)...

Zdravím pánové :)
Tento skvělý web sleduji a pročítám už minimálně 6 let. A musím se Vám s něčím svěřit. Celou tu dobu ladím / předělávám kotel a pořád to "nefunguje". Už jsem z toho opravdu nešťastny. Vyzkoušel jsem snad už všechny možné úpravy. Problém je takový že z 80 litru kvasu při 1D vyteče zhruba 8 litru. (Při 1D z chladiče začne kapat cca při 80C a musím to držet tak do 97 a to teče cca 20%...doba cca 3 až 4 hodiny)

A výsledná slivovice po 2D není vůbec dobrá. (ostrá, štiplavá,nevoní a je jí hrozně málo).. už jsem tak "zničil" přes 1000L kvasu :(
(Ze 300 litrů kvasu napálím tak 15litru nedobré a nevonavé 50% slivovice)


Jedná se o dvouplášťový nerez kotel ALBA 15KE (3 stupně výkonu 4,8,12kw, medium v mezi plášti zkoušeno voda, olej, fridex), klobouk, potrubí a následný spirálový dvouplášťový chladič je měď.

Posílám odkaz na foto kolony. Prosím kde může být chyba? :( Já už fakt nevím

https://i.ibb.co/HztDr15/marmeladovnik.jpg

Anonymní řekl(a)...

To, že vám do 80°C na kotli ještě nic nekape, může být tím, že níže vroucí páry zkondenzují v přestupníku a vrátí se do kotle, až při vyšší teplotě na kotli a vyšším průtoku par tyto zkondenzují až v chladiči. Rozhodující je teplota par vstupující do chladiče. S tou štiplavostí nevím, také občas mívám lehce štiplavou pálenku. Mně trápí občasná nahořklost na jazyku až po polknutí, to se po ročním ležení většinou vytratí.
Václav

Blackuje řekl(a)...

Prestupnik predelan a vysledek porad spatny :-(

https://i.ibb.co/PZgKWxs/IMG-20201128-143827.jpg

Anonymní řekl(a)...

Na tom aparátu nic špatného nevidím.
Tipnul bych si na velmi malou cukernatost švestek způsobenou jejich ranosti, napadení šárkou anebo kombinací obojího.
S nízkoalkoholickými kvasy se fact špatně pracuje.
*
Zkuste příště kvas přicukřit.
*
Ale je to jen můj názor - těžko tak na dálku něco smysluplně řešit...

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Vidím to stejně jako Rafa. Ja jel lauter vzdy dokud hořel. Taky bych tipoval na kvas. Nejjednodušší test je plrechaček, plechový trychtyř a na plotnu a pokud nebude plamen aspon 10 cm tak toho lihu tam mox není.

Blackuje řekl(a)...

Děkuji za rady. Myslite ze za poslednich 5 let jsem me vzdy spatny kvas? (Jablka,svestky,spendliky,merunky)
(na 100l kvasu davam 2kg cukru)

Vysledek je vzdy zhruba stejny. Vzdy je toho malo, hrozne ostre a vubec ale opravdu vubec nejde citit po ovoci. Vzdy jen stiplavy tvrdy alkohol..a nikdy se to neda pit :-(

Anonymní řekl(a)...

Můžete popsat nebo vyfotit detailněji to co máte nad chladičem?
Mira

Blackuje řekl(a)...

Jedna se o pomocny okruh chlazeni. Chladic je dvouplastovy. Nastavim minimalni prutok tekouci studene vody. Pri dosazeni nastavene teploty. (ta ctverata krabicka ve zdi). Tak se odepne el.ventil a pusti dalsi vodu do okruhu chlazeni.(pri dochlazeni se vypne a ceka na dalsi ohrati)



Blackuje řekl(a)...

foto chlazeni https://i.ibb.co/KXF1Hnw/IMG-20200916-185803-3.jpg

Unknown řekl(a)...

Máte představu kolik spotřebujete vody na chlazení jedné várky? Jak často automatika spíná?
Nemůže být problém způsobený tím, že automatika chlazení zapíná a vypíná a tím určitě mění teplotu v "hlavě" kolony? Pokud se to děje určitě to pro průběh destilace není vhodné.

Deslik řekl(a)...

Zdravím,
mě osobně se vůbec nelíbí ten přestupník. Zejména jeho délka a sklon. Vím, že zde na blogu o přestupníku moc nediskutujeme, ale to je tím, že to je jen propojovací část a nemá z hlediska destilace zvláštní význam. Právě proto neni důvod, aby byl dlouhý. To jen zbytečně energeticky zatěžuje celý systém a vy pak musíte tyto ztráty dohnat ve vařáku, který zbytečně šponujete. Vůbec bych se nedivil, kdyby se vám kvas i připaloval.
1/ Zkraťte přestupník na minimum, co vám konstrukce dovolí. Klidně "přilepte" chladič až k vařáku a přestupník pak bude mít typuji 40cm. Jeho sklon udělejte obrácený.
2/ Nízký obsah alkoholu je vzhledem k počtu udělaných kvasů téměř vyloučený, přesto zakupte někde 10l vína a udělejte destilaci. Když nebude víno moc nasířené, bude to i k vypití. Samozřejmě až uděláte úpravu v č.1.

Mnoho zdaru.

Blackuje řekl(a)...

Dekuji za rady... vyzkousim. Sklon tedy od kotle smerem nahoru do chladice? (Jsou tu dve foto a na kazde je to jinak tak nevim kterou foto jste videl)
Dekuji

Deslik řekl(a)...

Na tak malé délce to pak už neni úplně podstatné, ale přeci jenom bych byl pro to, aby nad kloboukem bylo koleno a přestupník šel dolu do chladiče. Sklon může být malý, ale určitě jej udělejte.
A myslím, že by nebylo od věci, aby v tom kolenu do přestupníku, byla jímka na malý vpichový teploměr. Směr do vařáku, proti parám. To by vám do budoucna dokázalo o průběhu destilace mnoho říci. A ta investice neni veliká.
A na závěr ještě maličkost (nejen pro vás). Zapomeňte na bimetalové teploměry. To jsou taková orientační měřidla, vhodná do topenářství, kde se na přesnost nehraje. Já je považuji za ukazatel - teplá/studená. Chyba 3 stupně pro ně neni nic neobvyklého. Do destilační kolony nepatří.
Mnoho zdaru.

Blackuje řekl(a)...

V tydnu udelam zmeny a dam vedet. Jako teplomer pouzivam Greisinger GTH 175/PT teploměr -199.9 do +199.9 °C typ senzoru Pt1000 (Cidlo mam prilepene alobal paskou na nejvyssi misto kolony)

Blackuje řekl(a)...

Uprava dle vasich rad.

https://i.ibb.co/h8mT0GY/IMG-20201129-170231-2.jpg

Po testu dam vedet zda to nejak pomohlo.

Anonymní řekl(a)...

Pokud se budu bavit o extrémně dlouhých přestupnících a jejich sklonech:

Směrem do vařáku - bude mít trochu, ale jen velmi trochu a vcelku zanedbatelný deflegmační účinek.

Směrem k chladiči - bude mít trochu, ale jen velmi trochu, zanedbatelnou úsporu chladicí vody.
*
Jinak si troufám tvrdit, že ten sklon přestupníku nemá smysl moc řešit...
Snad jen v případě prostorových umístěních. Jinak je to Slepá ulička.
Je to fact jen přestupník - "spojovací trubka" mezi vařákem, přip. kolonou a chladičem.
*
No, však dejte časem vědět jestli za změna pomohla.
*
P.S. jaký je průměr trubky uvnitř toho chladiče?

Rafael.
*
Ještě PPS. Jak píše Deslik: Neberte ty teploměry moc vážně, ale jen jako hrubou orientaci. Pokud pominu jejich přesnost, tak velmi hodně záleží kde a jak jsou umístěny. A vůbec nejdůležitější je naučit se s jejich údaji smysluplně pracovat.
A to na netu nejde, chce to praxi a porozumnět aparatuře a těm teplotním údajům.
Ale i tak z důvodu různorodosti kvasů jsou to jen orientační údaje a musí se ochutnávat....
Protože každý kvas je jiný - není to jen směs lihu a vody, ale obsahuje někdy i spoustu jiných látek které se chovají jinak než by se dalo podle tabulek, grafů, teplot lihovitosti teoreticky předpokládat!

Blackuje řekl(a)...

Vnitrni prumer trubky je 2 cm.

Anonymní řekl(a)...

Ako bol vyrobený ten vrchnák ? Vytočený ?

Blackuje řekl(a)...

Vrchni dekl kotle byl lisovan pres sablonu z CU tabule plechu, pote na nej byl naletovan valec a nasledne zuzeni.

Blackuje řekl(a)...

Zdravím pánové.. Tak probehli testy a stále asi špatně :(

Napadájí mě 2 další veci kde to asi neni uplně v poradku ale nevím zda to má vliv.

a) tlak v meziplásti kotle. V minulosti byl špatný přetlakový ventil takže v meziplášti nebyl žádny tlak. ted jsem dal nový pretlakový ventil. a je tu problém že kotel má mít nastaveno maximalne 0,4 bar a v ten moment vypínají stykače a kotel čeká na snížení tlaku. takže se nepřidává energie a slivovice prestává téci.

Takže bych potřeboval držet tlak tak do 2 bar..ale nevím zda už to neni moc na konstrukci kotle a nebo můžu osadit tlakomer 0,8 bar který mě bude odfukovat.
( což asi udělám) 0,8 bar to musi vydržet.
Originální pretlaková ventil mě nechce fungovat protože je ve studeném stavu lehce pootevřený a zavírá se až při záhřátí. Jenže toto zahrátí vzníká až když se začne vypařovat para ..jenže já mám aktuálně v meziplášti fridex a tak se mě ventil parou neohreje a je porad otevřeny..takže nevznikne žádný tlak v meziplásti)

b) chlazení? neni problém v tom že já tim dvoupláštových chlazením dokaží skokove takřka okamžite všechno schladit?
( nevzniknou nějaké " tlaky" které dělají problém? )

Díky za reakce.... snad ten kotel jednou bude fungovat tak jak má....

Anonymní řekl(a)...

CZK 1,771.56 5%OFF | Tube distillation tower home-brewed liquor, brandy, whisky, vodka, moonshine machine and equipment with copper mesh 1.5''2''
https://a.aliexpress.com/_m0gq5nX

Zdravim vas vsechny
Prosim vas,jaky mate nazor na tuto kolonu?
Diky Miloš

Anonymní řekl(a)...

Dobry den ve spolek. Mel bych prosbu na výplň kolony. Je lepsi zvolit keramické kroužky nebo skleněné kuličky? Pripadne co ma jake výhody ci nevyhody. Stavim si aparat z cinske stavebnice s mensi úpravou a nerezoveho hrnce 50l. Pohanet to budu plynem.
Diky za rady, Miloš

Anonymní řekl(a)...

Ad.22-1-21/20:12 :
Jedná se o klasickou náplňovou kolonu, kde 1.chladič/deflegmátor řídí zpětný tok do náplně kolony a tím řídíte i výkon/množství odcházejících par alkoholu do dalšího 2.chladiče. Více k tomu netřeba říkat …
Teď k té náplni. Kuličky jsou jednodušší k výrobě a tím levnější (alespoň by měly být). Ale z technického hlediska jsou sice symetričtější než náplň z kroužků, ale tlaková ztráta je většinou u nich vyšší než u druhé náplně. Taktéž „povrch“ kuliček je menší než u těch kroužků, a na tom závisí „účinnost“ kolony … no v té náplni by měla být i nějaká ta měď, kvůli vázání síry. Sice se potom blbě regeneruje, ale měla by tam být.
Co použijete je samozřejmě na vás, někdy je třeba odzkoušet co bude vhodné … Samozřejmě jak se dotyčná kolona chová si musíte odzkoušet sám a hlavně se to naučit řídit …

Anonymní řekl(a)...

Diky za odpoved. Med bude v te spodnejsi trubce-medena vata. Ale mam v planu dat jeste medeny plech dovaraku prisroubovany na poklicku s nejakou distancni mezerou mezi medeny plech a poklici. Takze medi tam bude podle me dostatek. Vata uvidime jak brzy se unavi,plech pak pujde snad vydrbat,preci jen to je plocha. Bude to nejaky cas trvat to vyladeni a nauceni se s tim,ale snad vysledek bude stat za to.
Jeste jednou diky. Miloš


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: